Ένας καρχαρίας-«αλμπίνο» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, κοντά στη Νήσο Γουάιτ, στο στενό της Μάγχης, όπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων SWNS.

Ο Τζέισον Γκιλέσπι που ψάρευε σε εκείνη την περιοχή, ήταν αυτός που εντόπισε τον αξιοθαύμαστο καρχαρία μήκους 1,5 μέτρου.

«Ψαρεύω για 30 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο 50χρονος Γκιλέσπι. «Κάτι τέτοιο συμβαίνει μια στο εκατομμύριο», συμπλήρωσε

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας βρίσκεται σε μια κατάσταση γεννετικής μετάλλαξης που ονομάζεται «λευκισμός» και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρώματος στο δέρμα. 

Ο λευκισμός συμβαίνει όταν μερικά ή όλα τα κύτταρα χρωστικών ουσιών δεν αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της διαφοροποίησης, οπότε μέρος ή ολόκληρη η επιφάνεια του σώματος του ζώου δεν διαθέτει κύτταρα ικανά να παράγουν χρωστική ουσία.

Ο Γκιλέσπι εξήγησε ότι είχε ακούσει για τους λευκούς καρχαρίες στο παρελθόν, αλλά δεν είχε δει ποτέ αυτοπροσώπως.

«Είχα ακούσει για ένα άτομο από την Ουαλία που έπιασε πριν από ένα χρόνο έναν αντίστοιχο, αλλά ήταν πολύ μικρότερος, περίπου 6 λίβρες. Νομίζω πως γενικά αν χάσουν το χρώμα τους, αγωνίζονται να επιβιώσουν επειδή δεν έχουν το ίδιο καμουφλάζ και δεν μπορούν να κυνηγήσουν τόσο αποτελεσματικά, ενώ γίνονται στόχος ακόμα και από αρπακτικά τους είδους του», συμπλήρωσε.

Αφού βγήκε μερικές φωτογραφίες με το αξιολάτρευτο αυτό πλάσμα, μέσα σε ένα λεπτό το ελευθέρωσε και πάλι στον ωκεανό.

Σύμφωνα με το MarineBio.org, οι συγκεκριμένοι, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1758, είναι «ακίνδυνοι για τον άνθρωπο», ενώ εντοπίζονται σε περιοχές όπως ο δυτικός και ανατολικός Ατλαντικός, η νότια Μπάχα στην Καλιφόρνια και ο Κόλπος της Καλιφόρνιας στο Μεξικό.

Μπορούν να ζήσουν έως και 55 χρόνια, ενώ κυνηγούνται για διάφορους λόγους, όπως το κρέας, το συκώτι, το λάδι και τα πτερύγια τους. Καταγράφονται ως «εξαιρετικά απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη» από την  λίστα απειλούμενων ειδών του IUCN.

Δείτε το σχετικό βίντεο: