Τζάκρη για Καλογρίτσα: Καταχράζεται τη συγκυρία του κορωνοϊού για να μην καταθέσει

Τελικά ακόμα και στα πολύ απλά ζητήματα επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι οι ψύχραιμοι αναλυτές επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό αφήγημα και δυσκολεύεται να βρει την αντιπολιτική «περπατησιά» του. 

Μία εικόνα που επαληθεύθηκε και από την υπόθεση με τη ψήφο των αποδήμων. Τι όμως πραγματικά συνέβη και έφερε πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση σε ρόλο αμυνόμενου; 

Η αρχή είχε γίνει όταν οι εκτός επικρατείας εκλογείς απέκτησαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους χάρη στον νόμο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Ωστόσο, με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεδομένης της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτεί το Σύνταγμα, επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση οι συγκεκριμένοι περιορισμοί έρχονται σε αντίθεση με την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας πως όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δίχως άλλα προαπαιτούμενα.

Το σκηνικό φάνηκε να αλλάζει από μία κίνηση της Θεοδώρας Τζάκρη

Με  συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα», η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ότι το κόμμα της τάσσεται ΠΛΕΟΝ υπέρ της άρσης των περιορισμών, υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η δημόσια αυτή τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης που  -με απόφαση του Πρωθυπουργού- κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλιζόταν  η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Στον απόηχο των δηλώσεων της κας Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία «κυβίστηση» που δύσκολα μπορούσε να εξηγηθεί.

Πρότεινε τέσσερις έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες -και μάλιστα με ενιαία λίστα- δηλαδή κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση αφενός με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφετέρου με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Ουσιαστικά δηλαδή προβλέπει ότι η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων δεν θα έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και δεν θα συνυπολογίζεται στο πανελλαδικό ποσοστό.

Πρόκειται για μία άκρως υποτιμητική κίνηση για τους απόδημους και συνάμα αντισυνταγματική, καθότι παραβιάζει την αρχή ισοτιμίας της ψήφου.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικράτησε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι υπογράφοντας την ανακοίνωση με την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη κατάφερε να διαφωνήσει με τον εαυτό της, δηλαδή με όσα δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα.