Ψήφος Απόδημων: Αλλαγές Θεοδωρικάκου για να πειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ | 4979169 scaled

Νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ανακοίνωσε ότι θα κάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Με βάση τις νέες αλλαγές, θα επικαιροποιούνται ανά 8 έτη και όχι ανά 10 οι εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή με έναν εκπρόσωπό του, θα εισηγείται και τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Επίσης, δίνεται στα κόμματα η δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από 3 υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα και ανταποκρίνονται στο αίτημα της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατευναστούν και οι τελευταίες ανησυχίες.