Η χειρότερη παράμετρος σε όλη αυτή την ιστορία που ξάφνιασε την ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι πως δεν υπάρχει καμία ασφαλής εκτίμηση για τις συνέπειές της. Επομένως γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τον ελληνικό μας εαυτό το πρώτο σχόλιο λέει πως την ώρα που η Ιταλία βιώνει συνθήκες καταστροφής η χώρας μας αποδείχθηκε πολύ τυχερή που δεν προπορεύθηκε στα κρούσματα, ως κοινωνία τα μέλη της οποία νοιάζονται πρώτα για την πάρτη τους. Τα μέτρα που έπρεπε ελήφθησαν, πάμε παρακάτω.

Τα… αποφθέγματα τύπου : «η γρίπη σκοτώνει περισσότερους», «το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε»,  

Για να σοβαρευτούμε λοιπόν : Ο COVID-19 μοιάζει να είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολητικότερος και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας προκειμένου να καταλάβεις ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ραγδαία. Ο ρυθμός που θα την χειροτερέψει θα είναι κρίσιμος. Από εμάς εξαρτάται, την αντίληψή μας, την ευστροφία του καθενός, την παιδεία και τον πολιτισμό του, να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Διότι εδώ δεν παίζει το : «δεν με νοιάζει ας πεθάνω», αφού «σκοτώνεις» και τον διπλανό σου.

Επίσης η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν οι πολίτες καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί. Εάν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει λόγος να αδειάζουμε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα τρόφιμα, σε τίποτα σε γενικές γραμμές.

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη,καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ στο Facebook που ότι : «Η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά θα σου τη φέρει. Μετά από λίγα μόλις βήματα έχει γίνει τόσο μεγάλη που δεν το χωράει ο νους σου. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1000, ακόμα και εκείνη την μέρα να καθόμαστε όλοι σπίτι μας για 10 μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, παρόλα αυτά τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Μα πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα 1000 έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους».

Σε απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει, όπως το προσεγγίζει ο καθηγητής, ότι τώρα που στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι σχεδόν 200, εάν καθόμαστε όλοι σπίτια μας μετά από το πολύ επτά ημέρες θα έφταναν περίπου τα 1000! Στη συνέχεια θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν συνεχίζαμε να μένουμε στα σπίτια μας.

Οι προβλέψεις βασίζονται μόνο σε εκτιμήσεις για το πως εξαπλώνεται ο ιός και είναι οι μόνες που διαθέτουμε…