Πυκνώνουν τα σύννεφα στις Βρυξέλλες για τον Ερντογάν

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ευάλωτος στο εσωτερικό της χώρας του, μια και η τουρκική οικονομία παραπαίει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα σκληρό μάθημα σε σχέση με την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Με άλλα λόγια στις Βρυξέλλες μοιάζουν τα σύννεφα να πυκνώνουν για τον κ. Ερντογάν, καθώς οι σύμμαχοι του λιγοστεύουν συνεχώς. 

Η συνάντηση, λοιπόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, έκρυβε ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα. Εκτός από τις αναφορές περί  ουσιαστικών βελτιώσεων στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται το βάρος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, η ευρωπαία αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

Πρόκειται για μία κίνηση με έντονο ενδιαφέρον, μια και η στιγμή που επέλεξε η επίτροπος να στείλει το μήνυμα της έρχεται σε μία περίοδο που η ΕΕ έχει στο μικροσκόπιο της την Τουρκία. 

Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η γειτονική χώρα δε δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει της Κοινής Δήλωσης, ενώ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η Ελλάδα ζητάει την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, να καλύπτει και τον Έβρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε κάθε αφορμή ζητήματα που αφορούν στην μείωση των ροών, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής και ειδικά τα νησιά. Δίνει επίσης έμφαση στην ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες κάτι που η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά. 

Την περίοδο αυτή, στα ΚΥΤ των νησιών διαμένουν 12.524 αιτούντες άσυλο, μειωμένοι κατά 67% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Επίσης, οι ροές στα νησιά μειώθηκαν το 2020 κατά 87% και φέτος είναι μειωμένες κατά 89%, στοιχεία που αποτυπώνουν τις μέχρι σήμερα σωστές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.