«Πυρά» Ακάρ για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Να στοχοποιεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι εξακολουθεί ο Χουλουσί Ακάρ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν τον εξοπλισμό με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν».

Ο κ. Ακάρ έκανε αναφορές στο 1922, ισχυριζόμενος ότι «τα μαθηματικά και η Ιστορία είναι ξεκάθαρα. Το 1919 άρχισαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Ελληνες να διδαχθούν από την Ιστορία».

Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε και τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος αναγνωρίζει τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και επεσήμανε πως «η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον των συμφερόντων της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία. Δηλώνουμε πως έχουμε επίγνωση των πάντων».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να αναλάβουν κάποιους ρόλους και η Ελλάδα με το θάρρος που δίνουν οι χώρες αυτές πάει και κάνει διμερείς συμμαχίες. Δεν είναι σοφό να κάνεις τέτοιες προσπάθειες δίχως να κοιτάξεις την ισχύ και το μπόι σου».