Μια μέρα μετά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία παρομοίασε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με τις μεθόδους διακυβέρνησής τους, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι Πεκίνο και Μόσχα τάσσονται κατά των προσπαθειών που κάνουν οι ΗΠΑ να επιβάλουν το δικό τους «είδος δημοκρατίας» σε άλλες χώρες.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί την δική της δημοκρατία την μοναδικά σωστή και οι ΗΠΑ «ποτέ δεν παραιτούνται των προσπαθειών να επιβάλουν αυτό που ονομάζουν δημοκρατία, σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι αυτό εναντίον του οποίου τάσσονται η Μόσχα και το Πεκίνο. Και από αυτή την άποψη, πράγματι η κοσμοθεώρηση του Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ είναι απολύτως ταυτόσημες. Και η Μόσχα και το Πεκίνο είναι ενάντια σε έναν τέτοιο εκδημοκρατισμό», δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Μπάιντεν κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με τις οποίες Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θεωρούν ότι ο αυταρχισμός είναι τρόπος διαχείρισης του μέλλοντος σ’ αυτόν τον περίπλοκο κόσμο.

Πυρά της Ρωσίας κατά της «δημοκρατίας» που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν μέσω μιας εκ των χειρότερων περιόδων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες, συνέκρινε χθες Πέμπτη, τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας αμφότερους θιασώτες του αυταρχισμού.

«Κάθε χώρα έχει την ποιότητα δημοκρατίας που της αρμόζει»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «εάν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις αμερικανικές παραμέτρους, τότε στην Αμερική την χαρακτηρίζουν με διάφορα λόγια, λέγοντας ότι είναι αυταρχική, ή ακόμη κάτι άλλο».

«Αλλά αυτό δεν ισχύει, κάθε χώρα έχει εκείνη την δημοκρατία, η οποία συνιστά ένα σύστημα που ανταποκρίνεται περισσότερο στις εθνικές αξίες στην ιστορία και στον σημερινό τρόπο ζωής. Από αυτήν την άποψη αντιμετωπίζαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τον τρόπο ζωής κάθε χώρας» προσέθεσε ο Πεσκόφ.