Σε «πυρετό» βρίσκεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την εξεύρεση και τον σχεδιασμό των πλέον εύχρηστων τεχνολογικών λύσεων, για την επόμενη ημέρα, κατά τη σταδιακή άρση του παρατεινόμενου πλέον lockdown και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Για την ώρα, όλα δείχνουν, ότι «κλειδώνει» ο κωδικός 13032 αποκλειστικά για την έξοδο για ψώνια, η οποία θα έχει χρονικό περιορισμό.

Χωρίς κόφτη η χρήση του 13032

«Η διάρκεια είναι στο τραπέζι, καθώς μπορεί να αγγίζει έως και το τρίωρο», λένε πηγές του υπουργείου, που σχεδόν θεωρούν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μπει κόφτης, παρά τις σχετικές εισηγήσεις.

«Έχει συζητηθεί ο κόφτης στο παρελθόν, αλλά το υπουργείο είναι κατά μιας τέτοιας λύσης» τονίζουν.

«Και η πρόταση για χρονόμετρο δεν είναι πρακτική. Παίζουν όλα τα σενάρια καθώς έχουμε χρόνο μέχρι το νέο ξανάνοιγμα. Είμαστε πάντως κατά των κοφτών και των χρονομέτρων, παρόλη τη συζήτηση που συνεχίζεται για την εξεύρεση μιας λύσης που να συγκρατεί τον κόσμο. Εξάλλου, και τεχνικά θα είναι δύσκολο να υπάρξει νέο SMS, μόλις, λ.χ., λήγει το 3ωρο.»

Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν ξέρουμε πότε θα γίνει το άνοιγμα τελικά, καθώς παρατείνεται το lockdown μετά την 1η Μάρτη, η φιλοσοφία του υπουργού σε όλες τις λύσεις που θα προωθήσουμε παραμένει το η τεχνολογία να αποτελεί ένα σύστημα που θα διευκολύνει τον πολίτη χωρίς διακρίσεις, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση των SMS για τον εμβολιασμό» καταλήγει η πηγή από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Άρση του lockdown στις 8 Μαρτίου εάν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε θα ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο, μετά τη νέα παράταση του lockdown, χωρίς καν να προσδιορίζεται πότε θα λήξει.

«Σίγουρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού απομακρύνεται από την 1η Μαρτίου, αλλά φαντάζομαι, αν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, να πάμε για άνοιγμα στις 8 Μαρτίου. Πρέπει να δούμε ότι το lockdown αποδίδει πρώτα» μας τονίζει ο γ.γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης.