Διαρκείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Πεντάγωνο με τους Αρχηγούς των Επιτελείων να είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για τις εξελίξεις, καθώς θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες οι επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 του μηνός, για την πορεία των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Άμυνας και τη συμμετοχή των Αρχηγών και των επιτελών τους όπου τονίστηκε η ανάγκη ψυχραιμίας, ενώ αύριο σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη ενημέρωσης όλων των κλάδων, και όλων των Γραφείων στο Πεντάγωνο, ενώ θα δοθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές από την πολιτική ηγεσία. 

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Πενταγώνου «απαιτείται ψυχραιμία για να μην πέσουμε στην παγίδα της έντασης και του επεισοδίου που επιδιώκει η Τουρκία για να καθίσει με άλλους όρους στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του vradini.gr από στρατιωτικές πηγές, το ελληνικό ναυτικό εντόπισε το Oruc Reis, το οποίο μαζί με τα δύο συνοδευτικά του σκάφη, επί οκτώ ώρες είχαν κλείσει το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (AIS).

Οι ελληνικές δυνάμεις το εντόπισαν εκ νέου να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λίγο μετά τις 7:00 πμ. Το τουρκικό ερευνητικό -σύμφωνα με τις πηγές μας- “βρίσκονταν 30 ναυτικά μίλια νότια Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή που έχει «δεσμεύσει» η Άγκυρα με την παράνομη NAVTEX και αυτή την στιγμή έχει πορεία βορειοανατολική”.

Πλέει-όπως λένε οι πηγές του Πολεμικού Ναυτικού-  με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, περίπου οκτώ κόμβων, που δύσκολα επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών, αλλά δεν διευκρινίζεται το εάν έχει  έχει ποντίσει ηχοβολιστικά καλώδια. Η αλήθεια είναι πάντως πως εάν πλέει με την συγκεκριμένη ταχύτητα το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρχει πόντιση καλωδίων ακόμη.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει μέσω διαύλων στην τουρκική πλευρά, ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν δεν υπάρξει “καθαρό πεδίο” ήτοι, εάν δεν αποσυρθούν τα τουρκικά σκάφη από τα ελληνικά νερά.  

Η  έξοδος του Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και η δέσμευση με παράνομη NAVTEX θαλάσσιας περιοχής η οποία εκτείνεται μόλις 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές και αποσκοπεί στην εξ ολοκλήρου αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, λίγες μέρες μετά την απόφαση για μη επιβολή κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκαλεί έναν διαρκή πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά.

Σήμερα κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάϊκο Μάας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει εκ νέου, και θα ζητήσει αυτή τη φορά, να υπάρξει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Το τι θα πράξουν όμως οι Ευρωπαίοι είναι ζητούμενο. Η αναβολή του ταξιδιού του Μαας στην Άγκυρα ήταν ένα μήνυμα στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απτές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανωτάτων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, το τουρκικό πλοίο αναμένεται να ακολουθήσει βορειοδυτική πορεία με στόχο να φτάσει πολύ κοντά στο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών αλλά σε πρώτη φάση σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 μιλίων από τις ελληνικές ακτές. Βέβαια, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο το πλοίο να φτάσει στα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης του Καστελόριζου, περιοχή η οποία θεωρείται δεσμευμένη με την έκδοση της παράνομης NAVTEX.

Από τη πρώτη στιγμή της εισόδου του τουρκικού πλοίου, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που είναι ανεπτυγμένες σε συγκεκριμένες θέσεις στη θαλάσσια περιοχή παρακολουθούν διαρκώς. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο υποβρύχια και τρεις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Όσο το τουρκικό ερευνητικό πλέει εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων καλούν δια ασυρμάτου το κυβερνήτη του Oruc Reis να απομακρυνθεί από την περιοχή δίχως εκείνος να ανταποκρίνεται στις ελληνικές συστάσεις.