Συμπληρώνονται σήμερα (23 Ιουλίου) δύο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους…

Η φωτιά στο Μάτι θεωρείται η φονικότερη στην ιστορία Ελλάδας και η δεύτερη φονικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο για τον αιώνα που διανύουμε, μετά τις πυρκαγιές το 2007 στην Αυστραλία.

Ήταν περίπου 17:00 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ημέρα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έκαναν τη φωτιά να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, αρχικά στον οικισμό Νέο Βουτζά κι εν συνεχεία σε Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι. Γύρω στις 18:00, η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα.

Δεκάδες κάτοικοι στο Μάτι παγιδεύτηκαν είτε πεζοί είτε μέσα στα αυτοκίνητά τους και κάηκαν ζωντανοί. Άλλοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα σπίτια τους και βρήκαν εκεί τραγικό θάνατο. Πολλοί άνθρωποι, απανθρακώθηκαν, καθώς εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν τη δυνατότητα να διαφύγουν από πουθενά.

Σημειώνεται ότι από τη φωτιά στο Μάτι, κάηκαν τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους, Οι υλικές ζημιές ήταν καταστροφικές, δεδομένου ότι πάνω από 1.500 κτήρια καταστράφηκαν είτε ολοσχερώς είτε μερικώς.