Λάδι στην φωτιά έριξε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια ομιλίας του για την 97η επέτειο του «Εθνικού Αγώνα».

Για ακόμα μια φορά στράφηκε κατά της Ευρώπης, λέγοντας πως είναι «αμαρτωλή», ενώ θεωρεί τις κινήσεις τις ως «ύπουλες, στην προσπάθεια να εισβάλει ξανά στην Τουρκία».

Επανέφερε εκ νέου την ιδέα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ορκίστηκε πως δεν θα προδώσει ποτέ την τουρκική σημαία, ούτε τους προγόνους του.

«Πρέπει να διδάξουμε πολύ καλά τον αγώνα που έχουμε δώσει σε αυτή την περιοχή και που ξεκινάει από τη νίκη του Μαντζικέρτ, φτάνει μέχρι τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και συνεχίζεται έως σήμερα. Η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι η ιστορική κληρονομιά. Χωρίς να θυμόμαστε αυτή την κληρονομιά, ούτε η 15η Ιουλίου μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε η αξία της Δημοκρατία μας», δήλωσε.

«Άθλιες οι αμαρτίες τους που ούτε οι απέραντες θάλασσες δεν τις ξεπλένουν»

Τις τεταμένες σχέσεις με την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, τις συνέκρινε μάλιστα με την «προσπάθεια που έγινε πριν από 100 χρόνια για να υποδουλωθεί η Τουρκία μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας».

«Η ύπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης εδώ και αιώνες στα τουρκικά εδάφη εκδηλώνονταν πάντα με τον πλέον αδίστακτο τρόπο. Η Ευρώπη τελικά βρήκε την αφορμή για να στείλει τον στρατό της και να εισβάλει.

Είναι τόσο άσχημες και άθλιες οι αμαρτίες εκείνων που λένε τους Τούρκους τύραννους και αμαρτωλούς και που στήνουν δικαστήρια, που ούτε οι απέραντες θάλασσες δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τους λεκέδες τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η μόνη δύναμη σήμερα που μπορεί να αντισταθεί στην… ευρωπαϊκή εισβολή είναι ο μουσουλμανικός κόσμος. «Απέναντι στην αμαρτωλή Ευρώπη η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου!».

«Ορκίζομαι στους προγόνους μας…»

Ο Τούρκος πρόεδρος αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που –όπως είπε- εργάστηκαν σκληρά και ίδρωσαν για την ανάπτυξη και ενίσχυση της χώρας του από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα τους.

«Με την ίδρυση της Δημοκρατίας μας ρίξαμε τη σπίθα της ανεξαρτησίας στις καρδιές πολλών καταπιεσμένων. Άλλωστε αυτός είναι ο φόβος των ιμπεριαλιστών. Η σπίθα της ελευθερίας που απλώθηκε από τα Βαλκάνια μέχρι την νότια Ασία βγήκε από την Ανατολή. Δίνουμε ελπίδα σε πολλούς κατατρεγμένους και καταπιεσμένους, που βλέπουν θετικά τον αγώνα που διεξάγουμε», ανέφερε.

«Εκ μέρους αυτού το έθνους μου υποκλίνομαι μπροστά στα πνεύματα των μεγάλων προγόνων μας και ορκίζομαι: Το σημερινό έθνος, τα χέρια του οποίου είναι κομμένα, έχει την ίδια ψυχή όπως και στο παρελθόν. Ορκίζομαι ότι δεν θα προδώσουμε την αξιοπρέπεια των προγόνων μας», δήλωσε, καλώντας παράλληλα και το λαό του να κάνει το ίδιο.

«Ορκιστείτε κάτω από τους μιναρέδες που κλαίνε την ιστορία των επτακόσιων χρόνων: Δεν θα προδώσουμε τη σημαία μας και την αξιοπρέπεια των προγόνων μας!

«Δεν υπάρχει άλλο έθνος με τέτοιο αρχαίο παρελθόν, όσο το δικό μας»

Η υπόθεσή μας δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματά τους. Θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στο 2023, στο 2053 στο 2071 με το ίδιο πνεύμα και ενθουσιασμό», υπογράμμισε, καθώς το βάρος του πολιτισμού και της ιστορίας που κουβαλάει το τουρκικό έθνος είναι βαρύ.

«Δεν υπάρχει άλλο έθνος με τόσο μεγάλη κρατική παράδοση και τέτοιο αρχαίο παρελθόν όπως το δικό μας. Δοκίμασαν κάθε είδους τρόπους για να καταστρέψουν τις πεποιθήσεις μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας και να μας κάνουν εχθρούς τον προγόνων μας. Δόξα τον Αλλάχ, αυτές οι προσπάθειες δεν πέτυχαν», είπε.