Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι γύρω μας, οι οποίοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο κάποιοι άλλοι και καθημερινά δεν έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά ούτε στεγάζονται κάτω από μια στέγη.

Το σπίτι τους καθημερινά είναι τα κρύα πεζοδρόμια της πόλης, μη έχοντας καμία προστασία ούτε ιατρική περίθαλψη, όντας έτσι εύκολα θύματα του φονικού ιού. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν στήνεται από τον Δήμο Αθηναίων μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια για να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού στον άστεγο πληθυσμό της πόλης.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), πραγματοποιούν καθημερινά δειγματοληπτικά rapid test και θερμομετρήσεις σε ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών στον Covid-19 ατόμων και την διακομιδή τους στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 δειγματοληπτικά rapid test σε άστεγους, πληθυσμιακή ομάδα που είναι από τις πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό, στους δρόμους, αλλά και στις δομές του ΚΥΑΔΑ, τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Τις ομάδες του ΚΥΑΔΑ συνοδεύουν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές που διατέθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα με τα rapid test, ομάδες του streetwork εξακολουθούν να παρέχουν στους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο, εκτός από ρούχα και φαγητό, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (kit με μάσκα και αντισηπτικό) και να τους ενημερώνουν για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ