Ρεκόρ επισκεψιμότητας για τη Βικιπαίδεια το 2020

Η πανδημία και τα συνεχόμενα lockdowns έκαναν μάλλον ένα μεγάλο ποσοστο ελλήνων να καταφεύγουν στο διαδίκτυo για να ενημερωθούν. Ωστόσο, φαίνεται ότι ελληνική έκδοση της Wikipedia είχε την τιμητική της το 2020, καθώς πέτυχε ρεκόρ σελιδοπροβολών, το οποίο αποδίδεται όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στον αυξανόμενο αριθμό λημμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βικιπαίδεια κατέγραψε πέρυσι περίπου 449 εκατομμύρια σελιδοπροβολές, έναντι 382 εκατομμυρίων το 2019.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Νίκου Λυκομήτρου, μέλους της Ομάδας Χρηστών Κοινότητας Wikimedia στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΛ/ΛΑΚ). Η σημαντική άνοδος οφείλεται στην αύξηση των επισκέψεων μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού αλλά και στα περίπου 14.400 νέα λήμματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι.

Η πλειονότητα των επισκέψεων προήλθε από κινητές συσκευές (32.953.993 σελιδοπροβολές).

Αντιθέτως, στις επισκέψεις από υπολογιστές παρατηρείται κάμψη, αν και κατά τις περιόδους του lockdown, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (16 εκατ. σελιδοπροβολές).

Την 1η Ιανουαρίου 2020 ο αριθμός των λημμάτων ανερχόταν στα 171.792 λήμματα, ενώ την 31η Δεκεμβρίου έφτασε τα 185.904.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ