Ο συναγερμός που έχουν επιχειρήσει εξ αρχής να επιβάλλουν οι αρμόδιοι, ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος στις τουριστικές περιοχές, ιδίως σε εκείνες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες, δεν ήταν τυχαίος. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού έτσι κι αλλιώς ήταν προφανές. Ότι δεν πρέπει δηλαδή να πάει χαμένη η προσπάθεια που κατέβαλλαν οι πολίτες στο διάστημα της καραντίνας και απέδωσε καρπούς, συγκριτικά με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Σε σημείο να μας επικαλούνται μάλιστα και ως το ιδανικό παράδειγμα πειθαρχίας και συμμόρφωσης.

Αυτή την ώρα ωστόσο φαίνεται πως το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, ο τουρισμός, της γυρίζει μπούμερανγκ. Διότι από τη μία ήταν αδύνατον να επιβληθεί και πάλι καραντίνα από την κυβέρνηση, καθώς αυτή θα επέφερε απροσδιόριστη οικονομική καταστροφή, τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οποίας θα έβγαιναν μπροστά με πολύ σκληρό τρόπο το χειμώνα, από την άλλη όμως οι τουρίστες δεν ακολουθούν σε καμία περίπτωση τους κανόνες που επιβάλλονται αυτονόητα από το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το κλίμα των διακοπών προϋποθέτει πάντοτε πιο χαλαρή διάθεση. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι τα πάρτι που γίνονται καθημερινά, υπάρχει μεγάλη απόσταση, η οποία προφανώς δεν γίνεται αντιληπτή από αρκετούς ότι έχει να κάνει με την επιβίωση του καθενός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini. gr σε νησί του Αιγαίου, το οποίο μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται και πάλι στη μόδα, συγκεντρώνοντας καλής ποιότητας Έλληνες επισκέπτες, τα παιδιά τους από 16 έως και 25 ετών φέρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον κορωνοϊό, χωρίς να εκδηλώνουν συμπτώματα. Όταν επιστρέφουν στη βάση τους στην Αθήνα διαπιστώνεται πως κόλλησαν.

Επίσης σε άλλο επίσης πολύ δυνατό σημείο υποδοχής και συγκέντρωσης τουριστών, όπως είναι συγκεκριμένο νησί του Ιονίου, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών όλων των κατηγοριών, έχει κολλήσει τον ιο αλλά με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα. Στο ίδιο μέρος πολλοί ξένοι τουρίστες ειδικά εκείνοι από την Ιταλία, αδιαφορούν για τους κανόνες υγιεινής, δεν φορούν μάσκα και μάλιστα διαπληκτίζονται με εκείνους που τους ζητάνε να το κάνουν!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα του Vradini.gr στην κυβέρνηση περιμένουν να περάσει ο Δεκαπενταύγουστος για να αποφασίσουν τις ανακοινώσεις που θα πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Υγείας. Είναι βέβαιο πως θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, διότι υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι αδύνατον και να λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχει φόβος εάν τελικά οι ΜΕΘ θα καταφέρουν να φιλοξενήσουν όλους όσοι θα τις χρειαστούν. Κάτι που είχε αποτελέσει βασικό παράγοντα άλλωστε για τη λήψη των μέτρων της καραντίνας τόσο γρήγορα.