Ρεπορτάζ του vradini.gr - Έρχεται μπαράζ νομοσχεδίων - Έμφαση στην οικονομία δίνει η κυβέρνηση | Βουλή έξω 1

Με ένα νομοθετικό «μαραθώνιο» στοχεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός θα δώσει μία πρώτη εικόνα των ευνοϊκών μέτρων, που θα θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή για τη στήριξη της οικονομίας.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προβλέπει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων όπως η επέκταση του προγράμματος Συν- Εργασία, η παράταση της ειδικής αποζημίωσης αλλά και η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την επιδότηση των εποχικών εργαζομένων.

Μάλιστα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις σε περίπτωση που εργαζόμενοι ή μέλη των οικογενειών τους νοσήσουν από κορωνοϊό. Παράλληλα ακολουθεί σειρά νομοσχεδίων με έντονο οικονομικό «άρωμα».

Τα … φώτα πέφτουν στο νέο «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας”, που συζητήθηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος είναι να χαραχθεί ένας σαφής δρόμος για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως το δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν μεταξύ άλλων:

  • Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Μεταξύ άλλων ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Το σχέδιο νόμου για την περιστολή του λαθρεμπορίου. Νέα σύγχρονα εργαλεία εισάγονται για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων, καπνικών κ.α.
  • Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της «νέας γενιάς» κοινοτικών οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων.