Δεν θα φορολογηθούν 15 κατηγορίες επιδομάτων και ειδικών αποζημιώσεων

Τρεις προθεσμίες εκπνέουν μέσα στον Ιούνιο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Ειδικότερα:

-Την Παρασκευή θα γίνει μία πρόσθετη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο. Η πληρωμή αυτή αφορά περίπου 7.000 εργαζόμενους από  όσους τέθηκαν σε παράταση αναστολής το Μάιο και οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί το ποσό της ειδικής αποζημίωσης.  Αυτό οφείλεται κυρίως σε  λάθη που εντοπίστηκαν στις αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών οι οποίες υποβλήθηκαν στο σύστημα Εργάνη ή και σε λάθη στους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

-Μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση (η σχετική διορία λήγει στις 31 Ιουλίου στις επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών και στις  30 Σεπτεμβρίου στα εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία). Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα (δηλαδή αν η αναστολή διαρκεί όλο το μήνα το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού διαμορφώνεται στα 534 ευρώ).

-Στο τέλος του μήνα  λήγει η διορία για την καταβολή του δώρου Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις δεν το κατέβαλαν τον Απρίλιο (καθώς πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια που είχαν τεθεί).  Να σημειωθεί πως το σύνολο του Δώρου Πάσχα, δηλαδή μισός μηνιαίος μισθός, καταβάλλεται σε όσους έχουν απασχόληση όλο το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 30 Απριλίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή. Για το σκοπό αυτό οι εργοδότες από 1 έως 10 Ιουλίου υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του συστήματος Εργάνη.