Ρεπορτάζ - Vradini.gr: Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν, ενόψει των συνομιλών με Αθήνα | 2

Η εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η έναρξη των εχθροπραξιών με τους αρμένιους του θύλακα, έχει “σπόνσορα” τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σιγοντάρει τους Αζερμπαϊτζανούς, και τους στηρίζει, προσπαθώντας να κατοχυρώσει ισχυρή παρουσία και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Και αυτό επηρεάζει με τον ένα ή άλλο τρόπο και τις επικείμενες συνομιλίες με την Ελλάδα, όπου η Τουρκία σε μια επίδειξη ισχύος και επιρροής, δεν θα αρκεστεί στα όσα αποδέχεται η χώρα μας να συζητήσει. 

Την ίδια ώρα η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια -ανεπισήμως ακόμη- σε βάρος της Ελλάδος για την ουδέτερη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπ.Εξ. τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή συγκεκριμένα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλαδος, η οποία -οπως λένε πηγές από την αρμενική πλευρά- αγνοεί το γεγονός ότι επιτιθέμενη πλευρά είναι το Αζερμπαιτζάν και απλώς καλεί τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. 

“Ειλικρινά περιμέναμε μια πιο σθεναρή στάση από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε την πολύ πρόσφατη γενναία στάση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας που στάθηκε αλληλέγγυα και έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Κρίμα” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 Όπως όλα δείχνουν ηToυρκία ετοιμάζεται να μπει σε ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο, και ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Aliyev, ενώ ο Χ. Ακάρ συνομίλησε με τον ΥΠΑΜ των Αζέρων Hasanov.

Η Άγκυρα θα στηρίξει το Μπακού με κάθε τρόπο και δεν αποκλείεται να στείλει στρατεύματα, ή οπλικά συστήματα και τεχνική υποδομή όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η φωτιά στην περιοχή του Καυκάσου, δείχνει ότι η Άγκυρα “απλώνει τα πόδια της πολύ πέρα από το πάπλωμα που της αναλογεί” σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη που μίλησε στο vradini.gr αλλά κυρίως αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την Αθήνα.

Η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία επισήμως πήγε μερικές μέρες πίσω,  και η αναβολή της συνόδου κορυφής για τις 1 και 2 Οκτωβρίου συμπαρέσυρε και την επίσημη έναρξή τους, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτήματα.

Η αναβολή της συνόδου ήταν ευπρόσδεκτη από την ελληνικη πλευρά-αν δεν ζητήθηκε κιόλας- έστω και δια της…καραντίνας του Σαρλ Μισέλ,  όταν έμαθε ότι η τουρκικη πλευρά -επικουρούμενη από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανία- θα θέσει επιμόνως αυτή τη φορά,  θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Κάτι που φυσικά δεν συζητά ουδείς έχων σώας τα φρένας σήμερα στην Αθήνα…

Οι πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι δεν ήταν η Μέρκελ αυτή που το έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτή που ενημέρωσε την Αθήνα για τις προθέσεις των τούρκων. Και η Αθήνα ζήτησε χρόνο για να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προτίμησαν να μεταφέρουν την επίσημη έναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύνοδο κορυφής για τις 4 Οκτωβρίου. Την ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να απαρτίζουν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (ο οποίος ήταν επικεφαλής μέχρι και το 2016 όταν σταμάτησαν οι επαφές μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και έχει πλήρη εικόνα), ο εξαίρετος -όπως παραδέχονται άπαντες-πρέσβης και διευθυντής της Ε Διεύθυνσης Αλέξανδρος Κουγιού, και η Ιφιγένεια Καναρά διευθύντρια διπλωματικού γραφείου του γ.γ. του Υπ.Εξ. πρέσβη Δεμίρη. Και λέμε “πρόκειται” γιατί ο πρέσβης Αποστολίδης φέρεται έντονα προβληματισμένος για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει τελικά…

Πάντως ο κ.Αποστολίδης τονίζει στους συνομιλητές του ότι οι συνομιλίες δεν είναι δεσμευτικές, αλλά στοχεύουν στο να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ήτοι να προετοιμάσουν μια ατζέντα.

Από τουρκικής πλευράς θα ηγείται ο επίσης εξαίρετος ανώτατος διπλωμάτης Σαγκατάϊ Ερτσιγιές…

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν θεωρητικά πέντε ημέρες, αλλά τούτη τη στιγμή στην Αθήνα επικρατεί  προβληματισμός για το περιεχόμενό τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί σκληρή στάση και ξεκαθαρίζει ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν θα είναι άλλο από την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμο θαλασσίων ζωνών. Κάτι που οι τούρκοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Παράλληλα και οι στρατιωτικοί σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν (“ούτε ως φευγαλέα σκέψη” είπε ανώτατος στρατιωτικού σε δημοσιογράφο- συνομιλητή του) κουβέντες για αποστρατιωτικοποίηση. Ούτε καν μερική. Τα ίδια μηνύματα έχουν έρθει στην κυβέρνηση από σχεδον όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το γραφείο του πρωθυπουργού (βλέπε πρέσβης Σουρανή) γνωρίζει λεπτομέρειες αφού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Ιμπραήμ Καλίν, αλλά στελέχη όπως ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος φέρονται να μην γνωρίζουν το παραμικρό επ’ αυτού. Όπως και ο Παύλος Αποστολίδης.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης Αποστολίδης- ο οποίος ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- θεωρεί ότι οι συνομιλίες με αντικείμενο τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) εξαντλήθηκαν το 2016, όπου τα πράγματα έφτασαν σε ένα αδιέξοδο, διότι για να προχωρήσουν έπρεπε, είτε η Ελλάδα να κάνει πισω και να αποδεχθεί τα αιτήματα των τούρκων, είτε να παραιτηθούν οι τούρκοι από τις περαιτέρω διεκδικήσεις τους. Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες τώρα με την ίδια θεματολογία, δεν έχουν νόημα, από τη στιγμη μάλιστα που οι τούρκοι σκλήρυναν περαιτέρω τη στάση τους. Κάτι που σημαίνει ότι είναι βέβαιο οτι θα τεθούν κι άλλα ζητήματα. Ο Παύλος Αποστολίδης φέρεται να μην είναι βέβαιος ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, και είναι από τους πλέον μετριοπαθείς διπλωμάτες σε αντίθεση με την πλειοψηφία του Υπ.Εξ.. Να σημειωθεί ότι συναντήθηκε μόνο μια φορά με τον κ. Δένδια σε μια σύσκεψη πριν από δέκα μέρες, όπου παρέστη και ο γ.γ. Δεμίρης.