Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση στη σορό ενός 48χρονου, ο οποίος κατέληξε προ ημερών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και χαρακτηρίστηκε ως θύμα του κορωνοϊού.

Το rapid test που του είχε γίνει είχε βγει θετικό, ωστόσο το δεύτερο βγήκε αρνητικό, προκαλώντας τη δυσπιστία της οικογένειας που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή.

«Επειδή έχουμε την PCR (μοριακή εξέταση) αρνητική μπορούμε να κάνουμε νεκροψία – νεκροτομή. Θα είναι η πρώτη νεκροψία στην Ελλάδα που θα γίνει σε ένα αμφισβητούμενο, ουσιαστικά, κρούσμα κορωνοϊού».

Αυτό δηλώνει στο vradini.gr ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, ο οποίος αναμένεται να τη διενεργήσει μέχρι την Παρασκευή.

Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Μπορεί να δείξει η νεκροψία αν κάποιος έπασχε από κορωνοϊό;

«Η νεκροψία μπορεί να δείξει τις επιπλοκές, αν θέλετε, του κορωνοϊού, δηλαδή μια πνευμονία ή αν έχουν πληγεί άλλα όργανα κλπ, ενώ μπορούμε να επαναλάβουμε το τεστ κορωνοϊού και μετά θάνατον.»

Η αξιοπιστία είναι πιο μεγάλη από τα τεστ;

«Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μια εικόνα συνολική των οργάνων. Μακροσκοπική αλλά και στη συνέχεια στο μικροσκόπιο. Τέτοια εικόνα η οποία πρέπει να συνάδει με κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα αν μας δώσει θετικό αποτέλεσμα, τότε έχουμε μια πλήρη επιβεβαίωση.»

Στο εξωτερικό έχουν γίνει αντίστοιχες ιατροδικαστικές εξετάσεις;

«Στο εξωτερικό έχουν γίνει μόνο κατόπιν συναίνεσης των γιατρών ενώ πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες εγκαταστάσεις για επιστημονικούς, κυρίως, λόγους.»