Στο πλαίσιο τις αποκλιμάκωσης για την έναρξη των συνομιλιών, εντάσσεται η απόσυρση των πολεμικών πλοίων από τη “διακεκαυμένη ζώνη” του νοτιοανατολικού Αιγαίου, η οποία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vradini.gr, ξεκίνησε το βράδυ της περασμένη Τρίτης.

Τότε οριστικοποιήθηκε η απόφαση της Τουρκίας να αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, μετά από επικοινωνίες των πρεσβειών της Γερμανίας των ΗΠΑ και του γραφείου των Βρυξελλών στην Άγκυρα με το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν. Ήδη -σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και του ξεκαθάρισε ότι “οι Έλληνες θα τηρήσουν τη δέσμευση τους και δεν θα επιμείνουν σε κυρώσεις” αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί η Αθήνα να πάει σε συνομιλίες με τα τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τη νομιμότητα.

Την Τρίτη δόθηκε η εντολή για απόσυρση και εκείνη την ημέρα ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Στέλιος Πετράκης -αφού πρώτα επιβεβαίωσε την έναρξη αποχώρησης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, πραγματοποίησε συσκέψεις με τον υπουργό Άμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός-  συντόνισε την σταδιακή αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων, η οποία έγινε αργά και διήρκεσε μέχρι την Πέμπτη.

Κορυφαία πηγή του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε στο vradini.gr ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία ήδη έχουν φτάσει στις βάσεις τους στα Στενά, ενώ τα ελληνικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιπολίες όπως και πριν την έναρξη της κρίσης, αλλά χωρίς τις ενισχύσεις που έλαβαν αυτό το διάστημα και οι οποίες λειτούργησαν αποτρεπτικά για άλλη μια φορά.

Κρίσιμη στιγμή για τους ανώτατους στρατιωτικούς είναι η σύνοδος κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία. 

“Πιο πολύ με ανησυχεί η ρητορική των τούρκων αξιωματούχων όπως ο Τσαβούσογλου, που απεθύνεται στο εσωτερικό του” τόνισε στo vradini.gr η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι στο Πολεμικό Ναυτικό, αντιλαμβάνονται πως οι ‘απειλές” είναι κούφιες, και προορίζονται για την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά το ατύχημα μπορεί να προκύψει από την πίεση που θα ασκηθεί από αυτήν την κοινή γνώμη. Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, και δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση και τον Κιλιντσάρογλου για υποχωρητικότητα.

Επι του προκειμένου οι δυο ‘επικίνδυνες” για τους τούρκους φρεγάτες έχουν καταφτάσει στους νέους του προορισμούς. Η φρεγάτα «Λήμνος» στη Λιβύη, όπου παίρνει μέρος στην επιχείρηση «Ειρήνη» ενώ η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.  

Κι όλα αυτά ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην ανώτατο διπλωμάτη, η ΕΕ θα περιοριστεί σε συστάσεις προς την Τουρκία, σε προτροπή στα δυο μέρη να ξεκινήσουν συνομιλίες, και στην αποφυγή λήψης απόφασης για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τέλος, φέρεται πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν πριν από τη σύνοδο Κορυφής, για να προλειανθεί το έδαφος για τις συνομιλίες, και να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών.