Ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Θράκης παίζουν οι Τούρκοι, “αξιοποιώντας” την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά κυρίως αξιοποιώντας (χωρίς εισαγωγικά) την αβελτηρία που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές στο θέμα της αντιμετώπισης και κυρίως στο θέμα της ενημέρωσης και λήψης μέτρων στις μειονοτικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιέσεις για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΥΠ στη Θράκη, καθώς και οι φωνές για αποκατάσταση αδικιών σε βάρος πρώην έμπειρων στελεχών της Υπηρεσίας που διώχθηκαν για πολιτικούς λόγους από την προηγούμενη διοίκηση.

Τοπικοί παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα συνομολογούν ότι η εμπειρία των στελεχών αυτών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των “παιχνιδιών” του Προξενείου, και των πρακτόρων του στην περιοχή. 

Τα δεκάδες κρούσματα στην περιοχή, που είναι δυσανάλογα με την πορεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην υπόλοιπη χώρα, έχουν θορυβήσει τις αρχές οι οποίες πια έψαξαν το ζήτημα και από άλλες πλευρές, που αφορούν την δράση της ΜΙΤ και τα ευρύτερα σχέδια που συνδέονται με την αποσταθεροποίηση της Θράκης.

Πηγές του vradini.gr από παράγοντες στη Θράκη, καθώς και από διαύλους των αρχών ασφαλείας της περιοχής, αναφέρουν ότι το προξενείο της Κομοτηνής σε αγαστή συνεργασία με τους σεσημασμένους και μη, ανθρώπους του στη Θράκη έκαναν “χοντρό” παιχνίδι με τη μειονότητα και μάλιστα στον Εχίνο έπεσαν και πυροβολισμοί.

Ήδη οι άνθρωποι επάνω στη Θράκη είναι αναστατωμένοι και πανικόβλητοι, βλέποντας ότι η περιοχή τους δεν ακολουθεί την υπόλοιπη χώρα στη βελτίωση των στοιχείων της επιδημίας με ότι συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα πλησιάζει καθημερινά περισσότερο στην επιβολή καραντίνας, με ότι μπορεί να σημάνει αυτό για την τοπική οικονομία.  “Αφού πρώτα ξεσήκωσαν τους  κατοίκους του Εχίνου για δήθεν στοχοποίηση τους από την Αθήνα, τώρα έβαλαν τον άνθρωπο του Προξενείου ψευδο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, να βγάλει ανακοίνωση στην τουρκική γλώσσα με την οποία καλεί τους κατοίκους του Εχίνου να κάνουν υπομονή και να υπακούν στις συμβουλές των αρχών”, λέει στη vradini.gr παράγοντας των αρχών ασφαλείας, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή “βλέπουμε μια άσκηση σε πραγματικό χρόνο των μηχανισμών της Τουρκίας στην ελληνική Θράκη με δημιουργία αναταραχών από πολλούς Πομάκους του Εχίνου και στη συνέχεια σταμάτημα των αναταραχών με μία απλή ανακοίνωση-έκκληση. Δηλαδή ανοίγουμε και κλείνουμε τους διακόπτες, έτσι απλά. Θα τα βρούμε μπροστά μας όλα αυτά και σύντομα”.

Σύμφωνα με παράγοντες στη Θράκη, η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης δεν είχε λάβει, ως όφειλε, σοβαρά υπόψη της την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και της Ροδόπης ενώ δεν είχε αξιολογήσει και την δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου και των μηχανισμών του. Με συνέπεια να αφεθούν μόνοι τους οι νόμιμοι Μουφτήδες να αντιμετωπίσουν “τον υπερ-οργανισμό του τουρκικού παρακράτους στην περιοχή”.

Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για “καταφανή ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού αλλά και της Διοίκησης της Περιφέρειας της ΠΑΜΘ” και λένε ότι “σε συνδυασμό με τις υπολειτουργούσες δομές της ΕΥΠ και της ΥΠΥ άφησαν το πεδίο ελεύθερο στους μηχανισμούς του ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ και του προξενείου να επανακάμψουν και σε αυτή τη δεύτερη φάση της καραντίνας που επεβλήθη στην περιοχή του Δήμου Μύκης”.

Να σημειώσουμε ότι μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων οι άνθρωποι του Αχμέτ Μετέ  κατηγορούσαν τους γιατρούς της περιοχής και το υγειονομικό προσωπικό ως “εχθρούς του θεού” ενώ ο ίδιος ο Μετέ σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στην ελληνική πολιτεία υποστηρίζοντας ότι “στοχοποιεί” τους  κατοίκους του Εχίνου. Ένα άλλο δείγμα της “αξιοποίησης” του κορωνοϊού, έρχεται από το δήμο Μύκης όπου ο δήμαρχος Ντελή Ριτβάν Χουσεϊν στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων προσκάλεσε με την ιδιότητα του… γιατρού χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο ή να είναι μέλος στην πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τον Ιατρό Μπαλτατζή Χουσεΐν. Ο εν λόγω ιδιώτης γιατρός, ήταν ο επικεφαλής τους Ευρωψηφοδελτίου του Τουρκικού Κόμματος DEB στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, και η παρουσία του -σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες- είχε άμεση σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει το DEB να καταστεί ρυθμιστής της πολιτικής ζωής της Θράκης.            

Πιο αναγκαία από ποτέ η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ στη Θράκη

Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των κλιμακίων των μυστικών υπηρεσιών στη Θράκη, λένε ολοένα και περισσότεροι τοπικοί παράγοντες βλέποντας πως κινείται η Άγκυρα. Εξαιτίας του κορωνοϊού -σύμφωνα με πηγές από αυτοδιοικητικούς παράγοντες- οι “επισκέψεις” από Τουρκία είναι ελεγχόμενες, αλλά στη Θράκη η Άγκυρα και η ΜΙΤ έχουν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που ενδύονται τον μανδύα του επιστήμονα, του επιχειρηματία, του αγρότη, ή του οργισμένου μουσουλμάνου, για να υλοποιήσουν, και υλοποιούν μια βήμα προς βήμα στρατηγική εδώ και χρόνια.

Στη Θράκη είχε γίνει πογκρόμ σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ όπως καταγγέλλουν παράγοντες της περιοχής, και περιμένουν τώρα από την κυβέρνηση “να επαναφέρει τα έμπειρα στελέχη που απομακρύνθηκαν αν και με “βαριά επιχειρησιακή ιστορία” επειδή ανήκαν πολιτικά στη ΝΔ”.