Ένας Ολλανδός δημοσιογράφος μπήκε απρόσκλητος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, περιστατικό που προκάλεσε γέλια εκείνη την ώρα, αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια αυτών των επικοινωνιών.  

Βίντεο που δημοσίευσε το Politico δείχνει τον δημοσιογράφο, τον Ντάνιελ Βερλάαν του RTL Nieuws να εμφανίζεται σε ένα «παράθυρο» στην οθόνη, φορώντας μαύρο T-shirt. Ο ρεπόρτερ χαμογελούσε και χαιρετούσε τους υπουργούς.

  «Ξέρετε ότι μπήκατε σε μια μυστική τηλεδιάσκεψη;», τον ρώτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποιοι υπουργοί δεν συγκράτησαν τα γέλια τους.   «Ναι, ναι, συγγνώμη. Είμαι δημοσιογράφος από την Ολλανδία. Συγγνώμη που διέκοψα την τηλεδιάσκεψή σας», του απάντησε χαμογελώντας ο Βερλάν.  

«Ξέρετε ότι είναι έγκλημα ε;», του είπε σε κάπως ανάλαφρο τόνο ο Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Καλύτερα να αποσυνδεθείτε γρήγορα προτού φτάσει η αστυνομία». Έπειτα από αυτό, ο δημοσιογράφος τους αποχαιρέτησε.   

Πώς μπήκε στην τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με το RTL, ο Βερλάαν κατάφερε να μπει στην τηλεδιάσκεψη επειδή στον λογαριασμό της υπουργού Άμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Μπίλεφελντ δημοσιεύθηκε για λίγο ένα tweet με φωτογραφία στην οποία φαινόταν η διεύθυνση για τη σύνδεση και μέρος του κωδικού PIN.   «Έπειτα από αρκετές προσπάθειες, το RTL κατάφερε να μαντέψει τον κωδικό PIN για την μυστική διάσκεψη, επειδή τα 5 από τα 6 ψηφία του φαίνονταν στη φωτογραφία», ανέφερε ακόμη το ολλανδικό Μέσο.   Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας δήλωσε στο RTL πως ένα μέλος του προσωπικού δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter τη φωτογραφία που περιελάμβανε εμπιστευτικές πληροφορίες.