Ο νομός Ρεθύμνου έχει πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος, επισημαίνει η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Με το δεδομένο αυτό, όπως σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων, προκειμένου να προστατευθούν τα δάση και η ύπαιθρος από μια παρόμοια καταστροφή, ιδιαίτερα λόγω αμέλειας.

Ήδη βρισκόμαστε εντός της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου) και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενημερώνει τους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου, ότι φέτος απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα έχουν προκαλέσει αύξηση της βλάστησης, η οποία τώρα, αφού έχει ξεραθεί, αποτελεί άριστο μέσο διάδοσης μιας φωτιάς.

«Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι οι ένοχοι εμπρησμού (από αμέλεια ή πρόθεση) υφίστανται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς επίσης σταματούν να είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων», αναφέρει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νομού Ρεθύμνου, πως οφείλουν να υιοθετήσουν τις δράσεις πρόληψης και αυτοπροστασίας, σε περίπτωση που βρεθούν πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς, τουλάχιστον έως την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως αυτές αποτυπώνονται στην επίσημη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Επίσης, προκειμένου να αξιολογήσει κάποιος το κατά πόσο κινδυνεύει το σπίτι του από πυρκαγιά, το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έχει αναπτύξει μια φόρμα αξιολόγησης κινδύνου κατοικίας που είναι κοντά σε δασική βλάστηση, λόγω πιθανής δασικής πυρκαγιάς, που είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο: http://www.fria.gr/prolipsi/ergaleia_prolipsis.html.

Επίσης, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, του νομού.

Συγκεκριμένα, τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις ευαίσθητες και δασικές περιοχές των δήμων Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου.

Η παράβαση της απόφασης επισείει ποινικές κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια, ενώ η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται ποινικά.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση από την κ. Λιονή, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα, πολλά παράκτια πρανή έχουν υποστεί έντονη διάβρωση, με αποτέλεσμα πολλές πέτρες να είναι ετοιμόρροπες. Πρέπει λοιπόν οι λουόμενοι και λοιποί χρήστες μιας παραλίας με απότομα πρανή να αποφεύγουν να κάθονται κοντά σε αυτά, λόγω κινδύνου πτώσης κάποιου βράχου.