Ρεβεγιόν με rapid test και για εμβολιασμένους | XRISTOUGENNA COVID scaled

Εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις γιορτές ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

Επιπλέον μέτρα, που θα επιστρατευτούν αν η πανδημία δεν παρουσιάσει κάμψη μέχρι τα Χριστούγεννα, έχει στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου, που αποκλείει την περίπτωση ενός lockdown.

Ένα ξεκάθαρο «όχι» λέει η κυβέρνηση στο λοκντάουν, και την απόφαση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να την τηρήσει απαρέγκλιτα μέχρι και την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, τα οποία βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για να ανασυρθούν σε ένα plan B που εξετάζεται, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τις οποίες συμμερίζεται η κυβέρνηση, η κορύφωση της πανδημίας θα κορυφωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Γνωρίζουν όμως, καλά ότι για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και αποσυμφόρηση στο Σύστημα Υγείας χρειάζεται να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Τα Χριστούγεννα, επομένως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων. Πιθανόν, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, με το ράπιντ τεστ για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ να είναι υπό συζήτηση, όσο και αν διαψεύδεται από επίσημα χείλη. Ο άλλος πονοκέφαλος αφορά στους εμβολιασμένους και στο γεγονός ότι ειδικά όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, μπορεί να κολλήσουν. Τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν πολλών ατόμων σε σπίτια ή και σε κέντρα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο», και είναι υπό εξέταση και αξιολογείται αν υποχρεωθούν και οι εμβολιασμένοι να κάνουν rapid test για να συμμετάσχουν σε ρεβεγιόν ή σε κάποιες άλλες δραστηριότητες.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δικαιώνονται για την επιμονή τους να μείνει ανοικτή η κοινωνία, τα μαγαζιά και τα σχολεία και να έχουν εξοβελίσει από το σχεδιασμό τους το λοκντάουν. Το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου και ο Μακρόν απέκλεισε ένα καθολικό λοκντάουν, απέδειξε ότι ήταν λανθασμένη η αρχική εντύπωση ότι η Ευρώπη οδεύει προς ένα λοκντάουν.

Στο άμεσο παρόν, η κυβέρνηση στοχεύει να αρθρώσει την αντιμετώπιση του καλπασμού της πανδημίας σε τρεις άξονες: Πρώτον, στην αύξηση των εμβολιασμών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι πλέον βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο, καθώς πάνω από 550 χιλιάδες ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν κλειστεί από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τώρα. Δεύτερον, στην τήρηση της εφαρμογής των μέτρων και στον έλεγχο. Από την προσεχή εβδομάδα, θα ενταθούν οι έλεγχοι, με περισσότερα κλιμάκια να βρίσκονται παντού. Τρίτον, στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό ιδιωτικών μονάδων. Όπου υπάρχει ανάγκη, το υπουργείο Υγείας προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι το Σύστημα Υγείας, αντέχει. Συνεπικουρεί σε αυτό και το γεγονός ότι ξεκινά η χορήγηση 2.000 φαρμάκων του τύπου μονοκλωνικών αντισωμάτων και ότι υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Στην κυβέρνηση κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικάντικη λογική, καθώς δείχνει να προσδοκά καινούργιο lockdown χωρίς να το εισηγείται καθαρά, και ταυτόχρονα προαναγγέλλει κατάρρευση του ΕΣΥ, γιατί αυτό θα τον συνέφερε πολιτικά.

Την κυβέρνηση ανησυχε, επίσης, η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνας, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Χθες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως, για να εξετασθούν τα έως τώρα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας και να κριθεί αν είναι αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για ταξίδια από χώρες της Νότιας Αφρικής.