Μήπως ήρθε η ώρα μετά την απόφαση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να μπουν σε ήρεμα νερά οι σχέσεις μας; Nα σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Eίναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Η Τουρκία πρέπει πρωτίστως να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Κύπρος, Ελλάδα) και να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια που θα προκαλούσε εντάσεις.

Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε άλλο στις συζητήσεις πέρα από εκείνα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τα μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης.

Αντιθέτως, ο κ. Ερντογάν θέλει να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλα θέματα, π.χ. αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί με τίποτα η Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν στη θέση «βρείτε τα». Πολύ περίεργη και διφορούμενη θέση. Eμείς, το μόνο που θέλουμε είναι να εφαρμόσει η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες και αρχές.

Τους τελευταίους μήνες, η Ελληνική εξωτερική  πολιτική και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, κατάφεραν να πείσουν τους ισχυρούς πως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται η Τουρκία με αυτόν τον προκλητικό τρόπο και αυτοί να παραμένουν αδρανείς, Πόντιοι Πιλάτοι.  Το σίγουρο είναι πως κατάλαβαν πως σε κανέναν δεν συμφέρει η ένταση στην περιοχή, πολύ περισσότερο η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.

Όταν θ’ αρχίσουν οι συνομιλίες είναι βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα περιορισθεί στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις θαλάσσιες ζώνες.

Ποια θα είναι, τότε, η στάση της Ελλάδας;

Eάν επιμείνει η Τουρκία, θα αποχωρήσει; Tότε πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ; Άγνωστο… Εγώ δεν τους εμπιστεύομαι. Επειδή τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ είναι μεγάλα στην Τουρκία, φοβάμαι πως στην καλύτερη περίπτωση θα νίψουν τας χείρας τους.

Είναι μεγάλο διπλωματικό και εθνικό ρίσκο η επανέναρξη των συνομιλιών – επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Η αποδοχή των συνομιλιών από τον κ. Ερντογάν με προβληματίζει. Δεν θα είχε συμφωνήσει αν δεν είχε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις. Ποιες είναι αυτές;

Η στάση της Κύπρου στο θέμα της Λευκορωσίας. Με αφορμή τις κυρώσεις που πρέπει να της επιβληθούν, αν αυτές δεν συνοδεύονται με αντίστοιχες κυρώσεις στην Τουρκία, τότε το διαφαινόμενο βέτο της Κύπρου, θα γίνει πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να παραμένουν κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο 46 χρόνια και η διεθνής κοινότητα να σιωπά.

Δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί με δεύτερο – τρίτο «Αττίλα» αν δεν συμφωνήσει η Κύπρος σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της. Και ήρθε η ώρα η Ελλάδα να επιμείνει και να επιτύχει να σεβαστεί η Τουρκία τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο. 

Οι ισχυροί θα της το επιβάλλουν; Αμφιβάλλω…