Καθώς οι μάσκες καθίστανται πλέον υποχρεωτικές σε πολλές χώρες μέσα σε σούπερ μάρκετ, δημόσια κτίρια και συστήματα μεταφορών, η SoftBank Robotics Europe έχει επαναπρογραμματίσει το android της για να βοηθήσει στην επιβολή των νέων κανόνων.

Ένα βίντεο δείχνει το ρομπότ να σαρώνει τα πρόσωπα των ανθρώπων και στη συνέχεια να λέει σε άτομα που δεν φορούν μάσκα να τη φορέσουν, ευχαριστώντας όσους φορούν ήδη.

«Χρησιμοποιώντας μια αναγνώριση εικόνας AI και έναν ανιχνευτή λήψης, το ρομπότ μπορεί να σαρώσει τα πρόσωπα έως και πέντε ατόμων ταυτόχρονα», αναφέρεται.

“Στο tablet της Pepper (έτσι λέγεται το ρομπότ), θα εμφανιστεί ένας πράσινος κύκλος γύρω από μια εικόνα οποιουδήποτε φοράει μάσκα και ένας κόκκινος κύκλος θα εμφανίζεται γύρω από την εικόνα οποιουδήποτε χωρίς μάσκα. Το ρομπότ μπορεί να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που φορούσαν μάσκες ή να υπενθυμίσει σε κάποιον να βάλει ένα κάλυμμα προσώπου “

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα, αν και η τεχνολογία σάρωσης προσώπου χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις σε δικτατορικά κράτη όπως η Κίνα για την επιβολή της συμμόρφωσης και την τιμωρία των διαφωνούντων.

Η αποτελεσματικότητα των μασκών συνεχίζει να συζητείται έντονα, με εμπειρογνώμονες τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Σουηδία να λένε ότι είναι άσκοπες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη διάδοση της ασθένειας, επειδή οι χρήστες τους αγγίζουν συχνά και είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν την κοινωνική απόσταση.