Δύο άνδρες κρατούνται όμηροι σε ένα διαμέρισμα του Μπρονξ. Δύο άτομα είχαν μπει στον διαμέρισμά τους, προσποιούμενοι τους υδραυλικούς, τους έδεσαν και τους βασάνιζαν για ώρες, με την απειλή όπλων.

Ένα από τα θύματα κατάφερε να δραπετεύσει και κάλεσε την αστυνομία, η οποία εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (23/02) έξω από το διαμέρισμα στην 227η Ανατολική οδό, χωρίς να γνωρίζει αν οι ένοπλοι ήταν ακόμα μέσα.

Η αστυνομία αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναπτύξει το Digidog, ένα ρομποτικό σκύλο 30 κιλών, εφοδιασμένο με φώτα και κάμερες για να δείχνει τους χώρους των αστυνομικών επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

NYPD tests robot dog to clear crime scene in the Bronx

Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να δει στο σκοτάδι και να αξιολογήσει πόσο ασφαλές είναι για τους αστυνομικούς να εισέλθουν σε ένα διαμέρισμα ή κτίριο όπου μπορεί να υπάρχει απειλή.

Στην περίπτωση της εισβολής στο σπίτι του Μπρονξ, η αστυνομία είπε ότι το Digidog βοήθησε τους αστυνομικούς να προσδιορίσουν ότι δεν υπήρχε κανείς μέσα. Οι δύο άντρες οι οποίοι έκλεψαν ένα κινητό τηλέφωνο και 2.000 δολάρια, εξακολουθούν να αναζητούνται, ενώ χρησιμοποίησαν και σίδερο για να κάψουν έναν από τους ομήρους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ψήφισε τον νόμο «περί δημόσιας εποπτείας της τεχνολογίας επιτήρησης» τον περασμένο Ιούνιο εν μέσω προσπαθειών αναθεώρησης της αστυνομικής δύναμης, μετά από τις διαδηλώσεις των Black Lives Matter.

Ο Τζάι Στάνλεϊ, ανώτερος πολιτικός αναλυτής στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, δήλωσε ότι η ενδυνάμωση ενός ρομπότ με το να κάνει αστυνομική εργασία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην μεροληψία, στην επιτήρηση των επαφών μέσω κινητών, στην παραβίαση και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Υπάρχει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι το ρομπότ θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλη τεχνολογία και να εξοπλιστεί.

Video shows NYPD's new robotic dog in action in the Bronx

«Βλέπουμε ότι πολλές αστυνομικές υπηρεσίες υιοθετούν τεχνολογίες επιτήρησης χωρίς να το λένε, πόσο μάλλον να ρωτούν, τις κοινότητες που υπηρετούν», είπε. 

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις ανησυχίες για την πολιτική ελευθερία.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης είναι μεταξύ των τριών στη χώρα που έχει ένα ρομποτικό σκυλί, το οποίο έχει κατασκευαστεί από την Boston Dynamics, την εταιρεία τεχνολογίας που είναι γνωστή για τα βίντεο των ρομπότ της που χορεύουν και πηδούν λες και είναι άνθρωποι.

Η εταιρεία, η οποία ονόμασε τον συγκεκριμένο ρομποτικό σκύλο ως Spot, άρχισε να το πωλεί τον περασμένο Ιούνιο. Οι περισσότεροι από τους αγοραστές ήταν εταιρείες κοινής ωφέλειας και ενέργειας, καθώς και κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες το χρησιμοποιούν «για να μπαίνει σε χώρους πολύ επικίνδυνους για τον άνθρωπο», δήλωσε ο Μάικλ Πέρι, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Δείτε τα σχετικά βίντεο: