Ροδόπη: Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας σε κτηνοτρόφο - Του την προκάλεσε τσιμπούρι

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στη Ροδόπη ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα από τσιμπούρι και έπαθε κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα, μια σπάνια πάθηση, που στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί διαχρονικά μόνο έξι φορές.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, ο 56χρονος κτηνοτρόφος είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει ήδη εξιτήριο, ωστόσο για το περιστατικό ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ ώστε να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτιση στο οικείο περιβάλλον του κτηνοτρόφου.

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν είναι φυσικά σπάνια και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων είναι κάτι που συμβαίνει. Όμως να προκαλούν εγκεφαλίτιδες δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης. Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη. Η ΕΜΚ ενδημεί στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.