Το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα αποτελεί ένα χωριό το οποίο μοιάζει να το έχει… καταπιεί η γη, λόγω των συνεχιζόμενων κατολισθήσεων.

Πλέον το χωριό είναι έρημο και τα σπίτια του γέρνουν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή πριν από δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο χωριό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» σπίτια και καταστρέφοντας δρόμους.

Ως αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια του ελληνικού αυτού χωριού κατέρρευσαν ή βρέθηκαν σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων, που έφταναν τους περίπου 800.

Μέχρι και σήμερα οι κατολισθήσεις δεν έχουν σταματήσει και υπολογίζεται πως πάνω από εκατό κτήρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Μάλιστα, μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός Ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, που στέκεται επιβλητικός παρά την μεγάλη κλίση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.

Το Ροπωτό Τρικάλων πολλές φορές στο παρελθόν έγινε το επίκεντρο σε πολλές εκπομπές, που έκαναν εκτενή ρεπορτάζ στο χωριό που το εγκατέλειψαν 300 οικογένειες όταν έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους!

Comments are closed.