Επιστήμονες της Βρετανίας που εργάζονται για την δημιουργία εμβολίου κατά του Covid-19, έγιναν στόχος χάκερ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής «Telegraph»

Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Κυβερνοχώρου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι οι εταιρείες φαρμάκων και οι ερευνητικές ομάδες έπεσαν θύματα χάκερ από μια ομάδα γνωστή ως APT29, η οποία είπε ότι ήταν μέρος των υπηρεσιών πληροφοριών του Κρεμλίνου. Οι ειδικοί μάλιστα έχουν υποθέσει ότι συνδέονται κατευθείαν με την FSB, δηλαδή την ρωσική μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Βρετανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν εάν κάποια από τις επιθέσεις πέτυχαν να υποκλέψουν επίσημα ιατρικά μυστικά – παρόλο που τόνισαν ότι καμία από τις έρευνες για τα εμβόλια δεν είχε τεθεί σε κίνδυνο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Κυβερνοχώρου του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), μαζί με τους Αμερικανούς και τους Καναδάς ομολόγους του, προέτρεψαν όσους εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων, να γνωρίζουν πως οι μελέτες και το έργο τους, πιθανώς να γίνουν στόχος επιθέσεων στο άμεσο μέλλον.

H APT29, επίσης γνωστή ως «Δούκες» ή «Cozy Bear», είναι μία από τις ομάδες που εμπλέκονται στο χακάρισμα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016. Επίσης ήταν πίσω και από τη διαρροή εκατοντάδων ιδιωτικών email, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που άνηκαν στην υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον.

Η ομάδα APT29 χρησιμοποιεί μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών για να κλέψει δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και προσαρμοσμένου κακόβουλου λογισμικού γνωστού ως “WellMess” και “WellMail”. Στοχεύουν επίσης κυβερνήσεις, ομάδες προβληματισμού και τον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την NCSC, οι επιθέσεις έγιναν με σκοπό να κλαπούν πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και την μελέτη, κυρίως πάνω στο εμβόλιο της Οξφόρδης, που φέρεται, προς το παρόν, να είναι το επικρατέστερο για μαζική παραγωγή.

Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του NCSC, Πολ Τσίτσεστερ, δήλωσε: «Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς επιθέσεις εναντίον εκείνων που κάνουν ζωτική δουλειά για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, η NCSC έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο κρίσιμα περιουσιακά μας στοιχεία και η κορυφαία προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε τον τομέα της υγείας. Προτρέπουμε τους οργανισμούς υγείας να εξοικειωθούν και να ενημερωθούν με τις συμβουλές και τις οδηγίες που τους έχουμε στείλει, ώστε να υπερασπίσουν και να προστατεύσουν τα δίκτυα τους.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αγγλίας, επέκρινε τις επιθέσεις και είπε: «Οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον επιστημόνων και άλλων που κάνουν ζωτική δουλειά για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι απεχθείς. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, θα αναγκάσουμε αυτούς που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό στο κυβερνοχώρο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάβ δήλωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ενώ άλλοι προτάσσουν τα εγωιστικά τους ενδιαφέροντα με απερισκεψία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά να βρουν ένα εμβόλιο και να προστατεύσουν την παγκόσμια υγεία.»

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ρωσική πλευρά.