Η Ρωσία απέλασε έναν Ιταλό διπλωμάτη τη Δευτέρα και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών της στη Μόσχα ώστε να καταγγείλει μια «αβάσιμη κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα».

Η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, το περασμένο Μάρτιο, αφού σύμφωνα με την αστυνομία είπε ένας Ιταλός καπετάνιος του Ναυτικού συνελήφθη να στέλνει μυστικά έγγραφα σε έναν Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο με αντάλλαγμα χρήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ναυτικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκε “persona non grata” (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Ιταλό διπλωμάτη.

«Θεωρούμε την απόφαση αβάσιμη και άδικη διότι έρχεται σε αντίποινα ενός νόμιμου μέτρου που έλαβαν οι ιταλικές αρχές υπερασπιζόμενες τη δική τους ασφάλεια», είπε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν προχωρήσει εκατέρωθεν σε αρκετές απελάσεις διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω έντασης αναφορικά με την Ουκρανία και την υπόθεση του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν συγκεκριμένα απελάσει 10 διπλωμάτες η καθεμία.

Η Τσεχία από την πλευρά της έχει απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, που παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η Μόσχα ανταπάντησε απαιτώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία. Η Ρουμανία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση σήμερα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σλοβακίας την Πέμπτη και τριών χωρών της Βαλτικής την Παρασκευή.