Με δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε γνωστό πως Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Άγκυρα, υπέγραψαν κείμενο συμφωνίας που αφορά την διαδικασία των κοινών περιπολιών στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία προτίθεται μαζί με την Ρωσία να δημιουργήσει κέντρα συντονισμού, τα οποία θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την τήρηση της εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν, παρότι δεν διευκρίνισε πότε και πού θα δημιουργηθούν τα κέντρα αυτά.

Χαρακτηριστικά, ο Ακάρ δήλωσε: «Το κείμενο που ετοιμάσθηκε υπεγράφη από τις δύο πλευρές και τέθηκε σε ισχύ. Θα δούμε την πρώτη εφαρμογή στις 15 Μαρτίου των περιπολιών στον αυτοκινητόδρομο Μ4 ( στο Ιντλίμπ)”.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι επικείμενες κοινές περιπολίες από την Ρωσία και την Τουρκία «θα συμβάλουν στην εγκαθίδρυση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 10 Μαρτίου είχε δηλώσει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα περιπολούν το τμήμα που βρίσκεται βόρεια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 και οι Ρώσοι το τμήμα που βρίσκεται νότια.

Σήμερα ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται μαζί με την Ρωσία να δημιουργήσει κέντρα συντονισμού που θα επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία του Ιντλίμπ.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θα δημιουργήσουν κοινά κέντρα συντονισμού τα οποία θα εποπτεύουν την τήρηση της συμφωνίας για την εκεχειρία στον Ιντλίμπ» δήλωσε ο Ακάρ σύμφωνα με την «Σαμπάχ». Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε πού και πότε θα δημιουργηθούν τα κέντρα αυτά.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι ο Ακάρ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ότι ο κόσμος έχει σταματήσει να εγκαταλείπει την περιοχή του Ιντλίμπ και αρχίζει να επιστρέφει.