Η Ρωσία σχολίασε σήμερα αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμένου ουρανίου στην περιοχή της Νατάνζ στο Ιράν, ότι «αυτή επίθεση δεν πρέπει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν θεωρεί ως υπεύθυνο το Ισραήλ για αυτή την επίθεση.

Ανησυχία στη Ρωσία

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «αυτό που συνέβη ελπίζουμε να μην αποτελέσει ”δώρο” για εκείνους που αντιτίθενται στις διαβουλεύσεις και δεν θα επηρεάσει μια μελλοντική συμφωνία».

Παράλληλα το υπουργείο δηλώνει «πεπεισμένο» πως «αυτές οι κακόβουλες ενέργειες θα καταδικαστούν όπως τις αρμόζουν» και παράλληλα χαιρέτισε την «άμεση και επαγγελματική» αντίδραση των Ιρανών ειδικών.

Ρωσία - Ιράν - πυρηνικά

Χθες, Κυριακή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό συγκρότημα στη Νατάνζ, υπέστη ένα «ατύχημα» που χαρακτήρισε «τρομοκρατική» πράξη, και το οποίο προκάλεσε «διακοπή ρεύματος» αλλά κανέναν «θάνατο ή τραυματισμό ή μόλυνση».

Η Τεχεράνη κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της, ότι βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη ως επίθεση και υποσχέθηκε «εκδίκηση».

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την ώρα που συνομιλίες είναι σε εξέλιξη στη Βιέννη σε μια προσπάθεια επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρσης των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία το 2018.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη πρέπει να απορριφθεί», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε πως «οι περιστάσεις του συμβάντος (στη μονάδα της Νατάνζ) πρέπει να αποσαφηνιστούν πολύ γρήγορα».

«Δεν έχει αποδοθεί επίσημα η ευθύνη για το συμβάν. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι περιστάσεις, γιατί υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Μόλις επαληθευθούν τα γεγονότα, η ΕΕ θα αποφασίσει μια επιλογή δράσεων που πρέπει να αναληφθούν», εξήγησε.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επέμεινε ο εκπρόσωπος. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η ομάδα του συντονίζουν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015).

«Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και μια διπλωματική λύση πρέπει να εξευρεθεί», επέμεινε ο Πίτερ Στάνο.