Ολοένα και περιπλέκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσίας, Τουρκία και ΗΠΑ, όσον αφορά στα συστήματα αεράμυνας.

O διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, υπογράμμισε σήμερα (16 Μαρτίου) ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν προβεί σε συμφωνία, αναφορικά με την παράδοση ενός επιπλέον συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Συγκεκριμένα, ο Σουγκάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya-24» τόνισε: «Τώρα συζητάμε για μια πρόσθετη παράδοση, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο των συνομιλιών και έχουμε διευθετήσει σχεδόν όλα τα ζητήματα».

Επιπλέον, ο Σουγκάεφ είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις αποστολές S-400 στην Κίνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, υπογράμμισε ότι μόνο μια παρτίδα έμεινε για παράδοση, βάσει μιας σύμβασης του 2014, αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει αποκτήσει τα S-400, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα τεθούν σε λειτουργία τον ερχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει συστήματα Patriot αν δεν επιστρέψει τους S-400».