Κορωνοϊός - Ρωσία: Ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες

Την ώρα, που επιδεινώνεται διαρκώς η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ένας από τους γνωστότερους εντός και εκτός Ρωσίας μητροπολίτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες Ρώσων πολιτών, μεταξύ των οποίων πρέπει να είναι κατά την άποψή του και οι ιερείς. Περιέγραψε μάλιστα την εξάπλωση της νόσου «πολύ ανησυχητική, πολύ λυπηρή και πολύ τραγική».

«Δεν νομίζω ότι (σ.σ. ο εμβολιασμός) θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους. Αλλά, προφανώς, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων, για εκείνους τους ανθρώπους που εργάζονται με άλλους ανθρώπους», είπε ο Ρώσος ιεράρχης στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» και πρόσθεσε: «προσωπικά πιστεύω ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους κληρικούς, καθόσον βρίσκονται σε συνεχή επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, εκτός, φυσικά, εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις».

Παρά το γεγονός ότι σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, στο ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τόσο στη Ρωσική Εκκλησία, όσο και εν γένει στη χώρα, προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Ο πρόεδρος Πούτιν και τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλούν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ειδικά τώρα, που η κατάσταση δείχνει να είναι ξανά εκτός ελέγχου, υποχρεώνοντας στην επιβολή νέου απαγορευτικού κατά το διάστημα 30 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου, που ονομάζεται στη Ρωσία «μη εργάσιμη εβδομάδα», ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός.

Κατά την εκτίμηση του μητροπολίτη Ιλαρίωνα πρέπει «να ενισχυθεί ο μηχανισμός ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστεί», εφόσον είναι πολλοί που δεν επιθυμούν να το πράξουν.