Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κάλεσε τον στρατό των ΗΠΑ, την Τετάρτη (10/02, τοπική ώρα), να σταματήσει να ψάχνει δικαιολογίες για να βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. 

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση-απάντηση στο tweet του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ για κοινή άσκηση με την Τουρκία, η ρωσική πρεσβεία επεσήμανε:

«Φαίνεται ότι ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ ανυπομονεί να βρει έναν εχθρό στη Μαύρη Θάλασσα. Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες -τώρα ανοιχτά υπό το πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων- για να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή. Καλούμε τον αμερικανικό στρατό να σταματήσει την απερίσκεπτη εκτόξευση απειλών και να κάνει ενέργειες στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ. Η ειρήνη και η ασφάλεια του Εύξεινου Πόντου δεν χρειάζεται παρέμβαση κάποιου άλλου».

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Porter» μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, στις 28 Ιανουαρίου, όπως έκανε γνωστό ο Έκτος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ, παρά τις διακηρυγμένες ρωσικές αντιρρήσεις. 

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν συχνά τις δυνάμεις της συμμαχίας στην περιοχή για να παρατηρούν τις ενέργειές τους.

Η Μόσχα έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν σκοπούς ασφάλειας και αποσταθεροποιούν μόνο την κατάσταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την άποψη του Κρεμλίνου, μόνο οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει να διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις εκεί, αν και οι διεθνείς συμφωνίες επιτρέπουν στους στρατούς άλλων κρατών να διασχίσουν τον Εύξεινο Πόντο.