Την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα περιέγραψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο λόγος που η ασθένεια πήρε τη μορφή πανδημίας είναι η έλλειψη ανοσίας στον γενικό πληθυσμό και υπογράμμισε ότι το ποσοστό των ασθενών με COVIVD-19 που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, όπως παρατήρησε.

Αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ότι υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Τι έγινε την τελευταία εβδομάδα

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα και αυτό «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας». 

Η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%. 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι συναγερμός έχει σημάνει στην επικράτεια, γι’ αυτό το υπουργείο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχώσει ΜΕΘ.

«Υπάρχει ακόμα επάρκεια, είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε.  Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Τσίοδρας.

Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, καθώς βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης. 

Για τα μέτρα και το lockdown

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε. 

Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις», σημείωσε.