Συνεντεύξεις

Σ. Βούλτεψη: Θα εμβολιαστούν και οι 65.000 πρόσφυγες

«Σε όλες τις δομές τηρούνται τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο», επισημαίνει στον Βαγγέλη Γιακουμή η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

voultepsi

Τις προτεραιότητες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο τοποθετήθηκε στη θέση της υφυπουργού, θέτει η υπουργός Σοφία Βούλτεψη, η οποία σε μία κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνει σημαντικό πόστο με χαρτοφυλάκιο που αφορά τα θέματα μετανάστευσης.

Η κ. Βούλτεψη απαντά και στην πολιτική Ερντογάν που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες εργαλειοποιώντας και πιέζοντας προς την Ελλάδα κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του στέλνοντας μετανάστες στα παράλια σύνορά μας.

Κυρία υφυπουργέ, αναλαμβάνετε ένα κρίσιμο υπουργικό πόστο που έχει να κάνει και με τις προθέσεις της Τουρκίας, που όταν θέλει, «εργαλειοποιεί» τους μετανάστες, τους οποίους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για να πιέσει τη χώρα μας. Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες και τι πρόκειται να κάνετε έτσι ώστε να συνεχιστεί η αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα μας από ανθρώπους που ο Ερντογάν κάθε φορά χρησιμοποιεί σε βάρος μας;

«Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί από τον πρωθυπουργό, το υπουργείο και τον υπουργό Νότη Μηταράκη, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί. Πρώτη προτεραιότητα και περισσότερο κρίσιμο μέγεθος, η μείωση των ροών. Αυτό έχει επιτευχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, χάρη στην προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και παρά το γεγονός ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο η Τουρκία έχει πάψει να συνεργάζεται. Χωρίς αμφιβολία το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: Η Ελλάδα και έχει σύνορα και αυτά φυλάσσονται. Στη μείωση των ροών έχουν συμβάλει και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, κυρίως όσον αφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου, αλλά και στην αποφασιστικότητα με την οποία προωθείται η δημιουργία των ελεγχόμενων κέντρων, που χρηματοδοτούνται απολύτως από την Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία του ασύλου δεν μπορεί να προχωρά σε συνθήκες χάους».

Αναφορικά με την πανδημία θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες και μετανάστες; Εξετάζετε το ενδεχόμενο όποιος μετανάστης διαμένει σε δομή φιλοξενίας αν δεν θέλει να κάνει εμβόλιο κατά του ιού του Covid-19 να επιστρέφει πίσω στη χώρα του; Ή κάποιος άλλος τρόπος που να γίνεται κάπως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους, διότι, καταλαβαίνετε, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, ο οποίος και φέρει την ευθύνη για το γενικό εμβολιασμό. Στις δομές προσφύγων και μεταναστών ο εμβολιασμός θα γίνει με τη μέριμνα του ΕΟΔΥ. Το υπουργείο αποστέλλει στον ΕΟΔΥ τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ηλικία, χώρα προέλευσης, ευαλωτότητα, το σύνολο του ιατρικού φακέλου των φιλοξενουμένων, προκειμένου να ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Οι κανόνες για τον εμβολιασμό είναι γενικοί και δεν προβλέπεται κάποια διαφορετική αντιμετώπιση».

Μέχρι σήμερα, κ. Βούλτεψη, πόσοι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας επίσημα, πόσοι είναι καταγεγραμμένοι και πόσοι κυκλοφορούν εκτός δομών; Έχουμε εικόνα;

«Το υπουργείο μας γνωρίζει μόνο αυτούς που έχουν αιτηθεί άσυλο, όλοι οι υπόλοιποι υπόκεινται σε άλλες διατάξεις και άλλες Αρχές. Σήμερα, στο εθνικό σύστημα υποδοχής υπάρχουν καταγεγραμμένοι 64.721 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διαμένουν στις δομές, στα ΚΥΤ και σε διαμερίσματα. Το σύστημα διαθέτει συνολικά 72.630 θέσεις. Ωστόσο, η μείωση των ροών και η επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου οδηγούν σε σταθερή αποκλιμάκωση των αριθμών αυτών. Σημειώστε ότι από αυτούς, οι 13.000 έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες».

Στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19;

«Προφανώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Διανέμονται μάσκες, υπάρχουν αντισηπτικά, ακολουθούνται όλοι οι αναγκαίοι κανόνες υγιεινής και τα πρωτόκολλα. Ένα μέτρο που έχει αποδώσει είναι η ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος σε περιορισμένους αριθμούς, ώστε να αποφεύγεται κάθε συνωστισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δομές αυτές τα κρούσματα είναι μειωμένα».

Αναλαμβάνετε έναν σημαντικό και ευαίσθητο τομέα, αυτόν της Ένταξης. Προλάβατε να ενημερωθείτε; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

«Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε διαδικασία ενημέρωσης. Ωστόσο, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό κ. Μηταράκη, παρακολουθούσα στενά τα θέματα και είχα την ευθύνη πολλών πτυχών του Μεταναστευτικού, εισηγούμενη και ένα από τα νομοσχέδια αμέσως μετά τα γεγονότα στον Έβρο, παράλληλα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Για να είμαι ακριβής, από κοινοβουλευτικής πλευράς βρισκόμασταν όλοι σε διαρκή ενημέρωση. Κατά συνέπεια, το αντικείμενο δεν είναι «άγνωστη γη» για μένα – το αντίθετο».

Και ο τομέας σας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός; Έχετε κάποια «προϋπηρεσία» - πολιτική εννοώ;

«Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό από ανθρωπιστικής πλευράς τομέα, δεδομένου ότι μετά τη διαδικασία του ασύλου πρέπει να δούμε τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Είναι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο, πραγματικά θύματα πολέμου. Η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται τη Σύμβαση της Γενεύης και από τις πρώτες που την προσυπέγραψαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1950. Πάντοτε γινόταν σεβαστή στην πατρίδα μας και αυτό γίνεται και τώρα. Πάντα υπήρχαν νόμοι που προστάτευαν όσους χρειάζονται την προστασία του πολιτισμένου κόσμου μας. Η αλήθεια είναι πως με το χάος το οποίο είχε δημιουργηθεί επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά οι μεγάλοι χαμένοι ήταν ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που χρειάζονται την προστασία μίας ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας. Οι καθυστερήσεις λειτουργούσαν εις βάρος τους. Όσο για την “προϋπηρεσία” μου, όπως εύστοχα αναφέρατε, αυτή συνίσταται στο κοινοβουλευτικό αντικείμενο που σας προανέφερα, αλλά όχι μόνο σ’ αυτό. Όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, για μακρό διάστημα υπήρξα, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού σήμερα Κυριάκου Μητσοτάκη, αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ως εκ της θέσεώς μου παρακολουθούσα στενά όλα τα θέματα. Επιπλέον, πάλι με απόφαση του πρωθυπουργού, είχα αναλάβει να δημιουργήσω τον Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, του οποίου ορίστηκα επικεφαλής. Ο Τομέας αυτός ήταν χωρισμένος σε υποτομείς και ένας από αυτούς είχε την ευθύνη του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού. Σήμερα, ο πρωθυπουργός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και θα κάνω το παν για να τιμήσω και εγώ με τη σειρά μου αυτήν την επιλογή του στο πρόσωπό μου. Είναι μία δουλειά που απαιτεί στενή συνεργασία με όλα τα στελέχη του υπουργείου, αρχής γενομένης από τον υπουργό, αλλά και με τους τέσσερις γενικούς και ειδικούς γραμματείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές. Πρόκειται για τον Πάτροκλο Γεωργιάδη, τον Βαγγέλη Κωνσταντίνου, τον Μάνο Λογοθέτη και την Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει την ευθύνη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Γνωριζόμαστε, έχουμε δουλέψει μαζί από διαφορετικές θέσεις, υπάρχει συναντίληψη. Το πρόβλημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει ότι κρατά τα σκήπτρα του ανθρωπισμού, στο συγκεκριμένο τομέα δεν είχε κάνει τίποτε. Επέλεξε την οδό του χάους και δεν μπόρεσε να βοηθήσει εκείνους ακριβώς που οφείλουμε να προστατεύουμε. Αρκεί να σας πω ότι το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΟΜ επί του θέματος υπεγράφη μόλις τον Απρίλιο του 2019, και για πρώτη φορά ήλθε κόσμος για να συνδράμει μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο του 2019. Επί τέσσερα, δηλαδή, χρόνια δεν είχε γίνει το παραμικρό. Διότι, ως γνωστόν, τα παχιά λόγια και οι “ταμπέλες” είναι εύκολα…».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης