Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται λίγο πριν το επίπεδο συναγερμού 3, αφού η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στους τοπικούς φορείς. Χθες, Δευτέρα, στην πόλη εντοπίστηκαν 49 κρούσματα, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, του περιφερειάρχη και του πρωθυπουργού για την εκτίμηση της κατάστασης.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε και σε σχετικές δηλώσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους, και καλώντας τους να μην συνωστίζονται σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 και μισή το βράδυ. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι νέοι της πόλης συνωστίζονται σε κεντρικά σημεία όπως στην πλατεία Αριστοτέλους, ή το πάρτι στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, όπου παρόμοια πάρτι γίνονται κάθε σαββατοκύριακο.

Κρίσιμες για την πόλη θα είναι οι επόμενες ημέρες, μέχρι τις 26-28 του μήνα, όταν και θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε αυστηρότερα μέτρα, ή αν η Θεσσαλονίκη θα οδηγηθεί ακόμη και σε τοπικό lockdown, σε περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Φόβοι για τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων τις επόμενες μέρες στις Σέρρες

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήμαρχος Σερρών, αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή του μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πώς σε μια περιοχή με μηδενικά κρούσματα μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουν όλα. Τα είχαμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι τώρα. Δεν είχαμε κανένα περιορισμό μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Τα μαγαζιά δούλευαν κανονικά. Αυτό είναι ο ένας παράγοντας που δημιούργησε την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες, κατά τις οποίες είχαμε 45 κρούσματα. Μόνο εχτές είχαμε 28», είπε ο κ. Χρυσάφης.

«Είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες από άλλες περιοχές. Κυρίως από τη Θεσσαλονίκη όπου τα μαγαζιά έκλειναν από τις 12, και μετά ερχόντουσαν εδώ για να διασκεδάσουν», συνέχισε.

«Ήμουν από αυτούς που το λέγαμε από την αρχή, ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ. Υπήρχε εφησυχασμός. Ακριβώς επειδή δεν είχαμε καθόλου κρούσματα, και ο τοπικός πληθυσμός ένιωσε χαλάρωση», τόνισε ο ίδιος.

«Αποφασίσαμε εχτές μια σειρά έκτακτων ενεργειών ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού. Και σε επίπεδο απολυμάνσεων, και σε επίπεδο ψεκασμών, γίνονται καθημερινά. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους, αλλά κάνουμε σύσταση να φορούν και στους εξωτερικούς χώρους», κατέληξε ο κ. Χρυσάφης.