Αν μεταμορφώσουμε τη Διατροφή… αναδύεται η Αφροδίτη…

Ενδεικτικό ίσως αποτελεί το γεγονός ότι αν αναγραμματίσουμε τη λέξη διατροφή προκύπτει η λέξη Αφροδίτη. Η διατροφή οφείλει να υπηρετεί την αρμονία και την εσωτερική αλλά και εξωτερική ομορφιά. «Η ουσία της μαγειρικής έγκειται στην προσφορά της μεγίστης δύβατης ηδονής χωρίς την πρόκληση νόσου” λέει κάπου στο Συμπόσιο του Πλάτωνα ορίζοντας την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων για τη διατροφή. Μέσα λοιπόν από αυτή τη στήλη κάθε εβδομάδα θα προτείνουμε συνταγές που συνδυάζουν απλότητα και αυθεντικότητα στη γεύση.

ΥΛΙΚΑ:

  • 500γρ καλαμαρι(κομμενο σε ροδελες)
  • 3κσ φυστικελαιο
  • Αλατι
  • Για την ντρεσσινγκ
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2κσ fish sause
  • 1/2 κγ ζάχαρη άχνη
  • 1 πρασινη πιπεριτσα τσιλι
  • 1 λαιμ
  • 6κσ φυστικελαιο
  • Για τη σαλατα 200γρ ροκα 1 μικρο κρεμμυδι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βγάζω τα κοτσάνια απο το δυοσμο και τον κολιανδρο.Βαζω στο μιξερ το δυοσμο,τον κόλιανδρο,το σκόρδο,την fish sause,την ζαχαρη και την πιπεριτσα.Ξεφλουδιζωτο λαιμ,το κοβω σε μικρα κομματακια αφαιρωντας τα κουκουτσια και το βαζω στο μιξερ.

Επεξεργαζομαι τα υλικα μεχρι να αποκτήσουν μια βελούδινη υφη.Ριχνωτο λαδι σιγα σιγα στο μιξερ ανακατευοντας ταυτοχρονα μεχρι να γινει ρευστη η σαλτσα. Τακτοποιώ τα φύλλα της ροκάς σε ενα πλατύ πιατο. Ψιλοκόβω το κρεμμυδι και πασπαλιζω την πρασινάδα μου. Καίμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι με λιγο φυστικελαιο για 2-3 λεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να βγαίνουν τα υγρά του. Προσοχή: δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα καλαμαριών, γιατί δεν θα ψηθούν σωστά.

Μεταφέρω το καλαμάρι σε ενα μπωλ αλατιζω και το ανακατεύω με την ντρεσσινγκ.Τελος ριχνω το καλαμάρι στην πρασινάδα με το κρεμμύδι.

Για την Βραδυνή η ΑΦΡΟΔΙΤΗ