Σαρηγιάννης: Θα δούμε ξανά αύξηση στα κρούσματα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σύνεση το άνοιγμα, αλλά και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα του ΕΟΔΥ.

«Τα self tests είναι σημαντικός μηχανισμός για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία», τόνισε.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι, όπως φαίνεται, η ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα εμβόλια μας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν για όλες τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, ακόμα κι αν δεν μας καλύπτουν πλήρως, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη από αυτή που θα ήταν και η νόσηση θα είναι ηπιότερη, ενώ εκτίμησε ότι θα δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο.

«Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα. «Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης.