«Τσουνάμι» εθελούσιων εξόδων από ΔΕΚΟ έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση, για την μείωση του προσωπικού, και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για εξοικονόμηση χρημάτων από τη μία, και στην καλύτερη λειτουργία τους από την άλλη.

Η κίνηση αυτή είναι ένα από τα βήματα ενός γενικότερου πλάνου για το Δημόσιο, που περιλαμβάνει πέρα από τη μείωση του προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν να γίνει, με προώθηση εξατομικευμένων ή άλλων μορφών συμβάσεων με το προσωπικό.

Τα σχέδιο είναι προσανατολισμένο, όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, σε μία διαδικασία «μεταφοράς ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιο τομέα».

Ήδη ένα πρώτο δείγμα έχει δοθεί στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΑΑΔΕ. Εκεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από στοχοθεσίες που παραπέμπουν σε ένα είδος «ατομικής σύμβασης» για τους υπαλλήλους, προβλέπεται η πρόσληψη στην ΑΑΔΕ, συνολικά, διακοσίων σαράντα δύο ατόμων των αναφερόμενων κατηγοριών και κλάδων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό, με διάρκεια απασχόλησης τριάντα έξι μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς έχουν αντιταχθεί έντονα στη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα κομβικών υπηρεσιών του κράτους, αλλά και για προώθηση ατομικών μισθολογίων στο Δημόσιο, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο.

Στα πρότυπα ΔΕΗ και ΕΛ.ΤΑ.

Έρχονται και νέες εθελούσιες έξοδοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κεντρική στόχευση τη μείωση του προσωπικού. Ήδη έχει τρέξει αντίστοιχη στη ΔΕΗ. ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή των ΕΛ.ΤΑ. Στη σειρά φαίνεται να μπαίνουν και άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, ώστε να «ελαφρώσουν» από προσωπικό και να προωθηθούν ανατροπές που θα αφορούν το μισθολογικό όσο και άλλα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι π.χ. στα ΕΛ.ΤΑ. στο νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού, πέραν της μείωσης του προσωπικού, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στη διαμόρφωση του δικτύου όσο και στα εργασιακά, που πλέον προσαρμόζονται στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί ότι ο μετασχηματισμός στον Όμιλο ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία και ΕΛ.ΤΑ. Courier) προβλέπει περιορισμό του προσωπικού από τους 7,5 χιλιάδες υπαλλήλους σήμερα, σε όχι περισσότερους από 4,5 χιλιάδες. Επίσης, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που περιλαμβάνει περικοπές των αποδοχών κατά 8%, άρση εμποδίων στις μετακινήσεις εντός της υπηρεσίας, αλλά και εξαφάνιση σειράς προνομίων και επιδομάτων για τους εργαζομένους.

Ουσιαστικά αυτό είναι ένα πρόκριμα για ό,τι έρχεται σε άλλους Οργανισμούς, μόνο που λόγω και ευρύτερης συγκυρίας ερώτημα αποτελεί το αν οι εθελούσιες θα εμπεριέχουν τη σειρά κινήτρων που έδιναν τόσο αυτές της ΔΕΗ όσο, κυρίως, των ΕΛ.ΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ παρεχόταν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 35.000€ ανά συμμετέχοντα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία ή κοινωνικά κριτήρια. Αντίθετα, στα ΕΛ.ΤΑ., σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος, προβλέπεται διπλάσια παροχή ανά εργαζόμενο, με μέσο ύψος αποζημίωσης που ξεπερνά τις 70.000€.

Το πρόγραμμα των ΕΛ.ΤΑ. προβλέπει καταβολή μισθών έως και 4 ετών, που θα φτάνουν έως και τα 95.000€, κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑμΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Με τη «μεζούρα» τα μέτρα ελάφρυνσης

Άνοιξε η συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς θα επιστρέψουν συντονισμένα οι κυβερνήσεις σε κοινούς δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τα πρόωρα μέτρα στήριξης, την ώρα που οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν σκληρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να πελαγοδρομούν ανάμεσα στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ υπό άλλες συνθήκες και, αν μη τι άλλο, δεν ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες. «Να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης», έλεγαν υπουργοί Οικονομικών, αλλά την ίδια ώρα έσπευδαν να ζητήσουν συντονισμό δημοσιονομικών κινήσεων, παρά το ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να σκιάζουν τις εκτιμήσεις όλων των Οργανισμών.

Στην Αθήνα δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η δύσκαμπτη Ευρώπη μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα. Άλλωστε, οι απίστευτες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των πρώτων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup τον περσινό Μάιο, καθώς και ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός στα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού ότι η όποια συμφωνία για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022, θα είναι «αναίμακτη». Με αυτήν την παραδοχή, ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει στη βασική γραμμή για στήριξη της αγοράς, αλλά, πλέον, όλα θα περνάνε από διπλή και τριπλή κρησάρα.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι αλλαγές στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών αποδείξεων του 2020, θα περάσουν από τη βάσανο των δημοσιονομικών αντοχών! «Δεν θα πάρουμε απόφαση πριν από το τέλος του Μαρτίου και αφού δούμε το δημοσιονομικό χώρο», σημείωσε αρμόδια πηγή, παρά τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι αν και οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2020, η κατανάλωση «βούτηξε», με κίνδυνο να μετατραπεί σε φοροπαγίδα για πολλά νοικοκυριά η υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματός τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο κινήτρων, μέσω του οποίου οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα «αυτοπροσδιοριστούν» ως βιώσιμες. Το εγχείρημα έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας, καθώς αν και θα είναι μία άσκηση, η οποία θα «τρέξει» σε όλη την Ευρώπη, η ελληνική Οικονομία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όπως άλλωστε έδειξε με καταστροφικά αποτελέσματα, η συνταγή που επιβλήθηκε από τους δανειστές την περίοδο των Μνημονίων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»