Σχέδιο Σολτς για φορολόγηση της αγοράς μετοχών | maxresdefault 4

Σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την φορολόγηση της αγοράς μετοχών μεγάλων εταιριών και που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και εννέα ακόμη χώρες της Ε.Ε., παρουσίασε χθες στο Βερολίνο ο Όλαφ Σολτς.

Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0.2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιριών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Είχαν προηγηθεί συζητήσεις εννέα ετών, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας, Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας ανέθεσαν στον Γερμανό ομόλογο τους να συντάξει το τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση υπουργών Οικονομικών και να εφαρμοστεί στις προαναφερόμενες χώρες από το 2021.

Υπολογίζεται ότι στην Γερμανία, το σχέδιο αφορά 145 εταιρίες και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Ο Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της παρουσίασης υποστήριξε ότι περιμένει έσοδα για το γερμανικό Δημόσιο από την πρώτη κιόλας χρονιά επιβολής του φόρου, ύψους 1.5 δισ. ευρώ και πως το μεγαλύτερο μέρος του θα δοθεί για την χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

Για πολλούς ο νέος φόρος για την αγορά μετοχών θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης φορολόγησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών