Σχεδόν 5.500 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Χιλή

Το Χιλιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 27 Ιανουαρίου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 3.371 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 17 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 18.040 νεκρούς επί συνόλου 709.888 μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην επικράτειά της.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις πάντως επισήμανε ότι πέντε περιφέρειες κατέγραψαν μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες ότι την πρώτη του εμβολίου τους έχουν λάβει 56.759 άνθρωποι, ενώ τη δεύτερη οι 10.315 εξ αυτών.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας εξάλλου έδωσε χθες άδεια για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα έκανε λόγο για «πολύ καλό νέο».

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο του οποίου εγκρίνεται η κατεπείγουσα χρήση, έπειτα από τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία) και της Sinovac (Κίνα).

Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο σχεδιάζει οι μαζικοί εμβολιασμοί να αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης, καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να επιβάλλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, να διευρύνει τα τεστ και να καταρτίσει σχεδιασμούς για τη στήριξη της οικονομίας. Εισηγούνται επίσης να σταματήσουν τα ταξίδια για παραθερισμό εντός της χώρας και να κλείσουν τα σύνορα για τους ξένους τουρίστες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ