Schneider Εlectric: Στον αγώνα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι,  ώστε να επιτύχουν μηδενική καθαρή τιμή εκπομπών αερίου, όπως ακριβώς ορίζεται και από την έκθεση «Η επιτακτική ανάγκη του 2030: Ένας αγώνας, ενάντια στο χρόνο», έκανε λόγο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Schneider Electric, Jean-Pascal Tricoire, ξεκινώντας το Innovation Summit World Tour 2021.

Συγκεκριμένα, η Schneider Electric πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού και ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο, αναγνωρισμένη από την Corporate Knights το 2021,  υποστηρίζει πως ο κόσμος μπορεί να επιταχύνει την επείγουσα δράση για το κλίμα και να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως το 2030.

Το Innovation Summit World Tour, έως τις 12 Νοεμβρίου, πραγματευτεί τις παγκόσμιες κλιματικές προκλήσεις και  καθοδηγεί τους πελάτες, τους εταίρους, τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με σκοπό την ταχεία μείωση των εκπομπών αερίου και την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες  ζουν  την εμπειρία της ψηφιακής και βιώσιμης καινοτομίας της Schneider Electric και  μαθαίνουν  περισσότερα για το Electricity 4.0 και τον αυτοματισμό της επόμενης γενιάς.

Πιο αναλυτικά στην  κεντρική του ομιλία στο Innovation Summit World Tour ο κ. Tricoire προτρέπει τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν καίρια μέτρα απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και παραθέτει την έρευνα της Schneider Electric ως σχέδιο για να παραμείνουν εντός μιας τροχιάς υπερθέρμανσης του πλανήτη έως 1,5°C.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την ανάγκη μείωσης των εκπομπών κατά 30-50% αυτή τη δεκαετία, καθώς χωρίς αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, όπως περιγράφεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Το μοντέλο του Ινστιτούτου Έρευνας Βιωσιμότητας της Schneider Electric δείχνει πώς το 10GtCO2/y μπορεί να μειωθεί ρεαλιστικά και οικονομικά μέχρι το 2030.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε ένα υποσύνολο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δείχνοντας ότι από τα 50GtCO2e/y, το σενάριο “επιτακτικής ανάγκης του 2030” εντοπίζει την ευκαιρία μείωσης κατά 30% (10GtCO2e/y) από τη βάση 30GtCO2/y όλων των ενεργειακών εκπομπών, που είναι μια σημαντική επιτάχυνση από τις τρέχουσες δεσμεύσεις (που κυμαίνονται γύρω από το 3GtCO2e/y, το οποίο αποτελεί το 10% του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίου).

Ωστόσο, παραμένει περίπου το 20GtCO2e/y των εκπομπών που δεν σχετίζονται με την ενέργεια, οι οποίες δεν καλύπτονται από το μοντέλο της παρούσας έκθεσης.

Η εταιρεία ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, ενώ το Ινστιτούτο πιστεύει ότι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και ο εξηλεκτρισμός ως ο ταχύτερος τρόπος για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα των κτιρίων, των μεταφορών και της βιομηχανίας.

Αυτή η προσέγγιση εξοικονομεί χρόνο για την αντιμετώπιση δύσκολων τομέων και το μοντέλο αυτό δείχνει σαφώς ότι οι εναλλακτικές διαδρομές θα επιβαρύνουν υπερβολικά τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Tricoire, δήλωσε: «Παρά την αυξημένη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα και την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων από ολοένα και περισσότερες εταιρείες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η έρευνα αυτή αποκαλύπτει την άμεση ανάγκη να δράσουμε.

Η Schneider Electric, αποτελεί μέρος της λύσης. Για να υποστηρίξουμε τους οργανισμούς στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τον άνθρακα με γρήγορο ρυθμό και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα,

επιταχύνουμε την επέκταση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών βιωσιμότητας ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ουσιαστική πρόοδο στους στόχους ενεργειακής μετάβασης και δράσης για το κλίμα».

Για να συμπληρώσει:  «Αυτό που απαιτούν σήμερα οι οργανισμοί είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης που συνδυάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον καθορισμό στόχων με ένα αποδεδειγμένο ιστορικό εφαρμογής λύσεων για την επίτευξη ταχύτερων και βιώσιμων αποτελεσμάτων.

Έχοντας ξεπεράσει επιτυχώς οι ίδιοι πολλές προκλήσεις βιωσιμότητας, είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν περαιτέρω».

Βασισμένη στην ηγετική της θέση στον τομέα της βιωσιμότητας και στη φιλοδοξία του Δείκτη Βιωσιμότητας της Schneider (SSI) 2021-2025, η εταιρεία επιταχύνει τις παγκόσμιες συμβουλευτικές δραστηριότητές της στον τομέα της βιωσιμότητας και επεκτείνεται σε ένα δεκαετές ιστορικό επιτυχίας στις υπηρεσίες ενέργειας και βιωσιμότητας.

Σήμερα, η Schneider Electric είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή απόδοση, τη διαχείριση ενέργειας, τις προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αναφορά επιπέδων άνθρακα, την εκτίμηση του κλιματικού κινδύνου και την απαλλαγή της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις εκπομπές άνθρακα, παρέχοντας λογισμικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παραπάνω από το 30% των εταιρειών της λίστας Fortune 500.

Πελάτες που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων είναι οι Johnson & Johnson, Walmart, Faurecia, Kellogg, Takeda, Velux Group, Unilever και T-Mobile.

Στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της να ηγηθεί της βιώσιμης καινοτομίας και ώσπου η καθαρή τιμή των εκπομπών αερίου να γίνει μηδενική, η Schneider Electric βοηθά τους πελάτες σε πολλούς τομείς να καινοτομήσουν και να προχωρήσουν σε ανοιχτά, δια-λειτουργικά, ψηφιακά και απλοποιημένα συστήματα και εξυπνότερους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 Στο Innovation Summit World Tour, η Schneider Electric αποκαλύπτει την ψηφιακή καινοτομία για την εξάλειψη του άνθρακα σε κατοικίες, κτίρια, data centers, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίες.