Πώς θα κάνουν τεστ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πριν το άνοιγμα των σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, δηλαδή στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, πρόκειται να εισηγηθεί να πραγματοποιηθούν προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί την ερχόμενη  Δευτέρα  ύστερα από νέα συνεδρίαση των ειδικών με τη παρουσία της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα τεστ που επρόκειτο να γίνουν έχουν προληπτικό χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Μάλιστα η διαδικασία θα είναι απλή, καθώς ο ενδιαφερόμενος-μαθητής θα μπορεί να συνδεθεί σε μια νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, στην οποία ο μαθητής Λυκείου ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.

Σχετικά όμως με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, αυτοί θα  περιλαμβάνονται στη γενική δεύτερη κατάταξη, ύστερα από ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου οι μαθητές των δημοτικών προτείνεται να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.

Η εισήγηση των ειδικών αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά  τις γιορτές γιατί συμπληρώνονται ήδη δυο μήνες από το κλείσιμο τους και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό  έχει επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην κοινωνικότητα και στην ψυχολογία των παιδιών. Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ακόμα και αυτοί που ζητούν μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης για το τέλος  Ιανουαρίου αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα  του ανοίγματος των σχολείων για τα παιδιά καθώς η αποχή από τη φυσική τάξη έχει δημιουργήσει προβλήματα στους μικρούς μαθητές.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι να γίνονται τεστ κορωνοΐου στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές- όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών. Ακόμη υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και στην Αττική.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα λάθουν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.     

«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. Δε μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου είπε στον σταθμό μας ότι δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.