Η συντονιστική επιτροπή των μαθητών, στο κείμενο – πρόσκληση για το σημερινό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 10 στην Αθήνα, αναφέρει:

«Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ…

Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο».

Τα αιτήματα των μαθητών στις καταλήψεις αφορούν τη μάσκα κατά του κορωνοϊού, τις προσλήψεις καθηγητών και την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ μαζί τους θα είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ τονίζει πως απαιτεί τα εξής μέτρα:

  • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.
  • μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά).
  • Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
  • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού.

Μαθητές: Κάνουμε κατάληψη για περισσότερες μάσκες και λιγότερα τμήματα

O Άρης και ο Αλέξανδρος, μαθητές του 2ου Λυκείου Σταυρούπολης που συμμετείχαν και στην χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξηγούν τους λόγους της κατάληψης στο MEGA.

Όπως λένε δεν είναι κατά της χρήσης μάσκας, που θεωρούν ότι σε ένα βαθμό προστατεύει. Ζητούν περισσότερες μάσκες ενώ το κυριότερο αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν τμήματα των 15 ατόμων. Επίσης ζητούν βιβλία και καθηγητές ειδικοτήτων.

Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού

Σε 94 ανέρχονται τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού (είτε όλη η μονάδα είτε τμήματα). Αναλυτικά: