Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, καθώς υπάρχει έλλειψη βασικών ογκολογικών σκευασμάτων.

Οι καταγγελίες που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είναι αμέτρητες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΟΚ περιγράφουν και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον χώρο των νοσοκομείων, αφού ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω ελλείψεων φαρμάκων που προμηθεύονται από τα φαρμακεία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.

Παρ όλα αυτά, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από τους υπεύθυνους η κατάσταση δεν ομαλοποιείται, καθώς νέες καταγγελίες φθάνουν στον φορέα συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας.

Επιπλέον, προβλήματα καταγράφονται και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. “Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας.ΒΔυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας” αναφέρει η Ομοσπονδία και ζητει απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας, για λογαριασμό των ασθενών που ταλαιπωρούνται και ενδεχομένως μένουν χωρίς θεραπεία, με ό,τι αυτο σημαίνει για την εξελιξη της υγειας τους, σε μια σειρά απο ερωτήματα.

Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

• Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;

• Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;

• Τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;

• Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η “τεχνητή έλλειψη” και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;

Καταλήγοντας η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναφέρει πως παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων.