Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία αρχίζει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, έχει δοθεί ήδη εντολή απόπλου τριών μονάδων του Στόλου για περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνεται ότι, έπειτα από την τελευταία κρίση, οι ετοιμότητες στον Στόλο είχαν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

«Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ» είπε ο πρόεδρος τη Τουρκίας, φανερά οργισμένος με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ραντεβού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμως στις Βρυξέλλες δεν ήταν γνωστή αυτή η συνάντηση, ωστόσο, έπειτα από το ραντεβού ο Μπορέλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή τονίζεται ότι η Τουρκία «είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θέλουν την ενδυνάμωση των σχέσεων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε στα Μέσα της χώρας του ότι η συμφωνία την ΑΟΖ απογοήτευσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση» ήταν τα λόγια του.

Έπειτα από το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσαβούσογλου έκανε ανάρτηση στο Twitter, με το εξής σχόλιο: «οι σχέσεις μας δεν μπορούν να είναι υπό ομηρία από ορισμένα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις της για την μετανάστευση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται για πάντα για δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».