Σε ισχύ από τις 6 το πρωί βρίσκεται το νέο, πιο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε χθες, Σάββατο 2 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση και το οποίο θα διαρκέσει έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου

Βασικός στόχος του lockdown είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές επιδημιολογικά συνθήκες ώστε να επιτευχθεί το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν καταλήξει πως δεν γίνεται να κλειστεί ο κόσμος με πολύ αυστηρά μέτρα στη διάρκεια των γιορτών, γι’ αυτό περίμεναν να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα με την έλευση του νέου έτους.

Αφού λοιπόν πέρασε αρκετός καιρός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει την ευθύνη επάνω του και με πολιτική απόφαση να παγώσει τα πάντα, μήπως προλάβουν να ανοίξουν τα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας το νέο αυστηρό lockdown, σημείωσε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε επειδή τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται σε 431, οι νέοι θάνατοι σε 40, ενώ τα νέα κρούσματα σε 262.

Αυστηρό lockdown: Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους και ο στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από τη χαλάρωση των γιορτών, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων.

Έτσι, στο πλαίσιο του αυστηρότερου lockdown, ισχύον από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, τα εξής:

  • Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.
  • Κλειστά βιβλιοπωλεία.
  • Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.
  • Κλειστά ΚΤΕΟ.
  • Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  • Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Οι δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επανέλθουν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλάζει το ωράριο – Τι θα ισχύει με τα SMS

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00, θα πραγματοποιούνται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

  • Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
  • Λόγους υγείας (κωδικός 3)
  • Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)

Ετσι, από σήμερα τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.