Τη λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, της ΠΕ Ροδόπης, αποφάσισαν οι αρχές το βράδυ της Τρίτης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή, η οποία βρίσκεται και κοντά στην Ξάνθη, που εδώ και μέρες αναφέρεται ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Μάλιστα η Πολιτική Προστασία έθεσε σε καραντίνα τον οικισμό του Δήμου Αγίασμα, όπου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έχουν εντοπιστεί πέντε περιστατικά του νέου ιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία πενταμελή οικογένεια, και μεταξύ των θετικών στο τεστ είναι η μητέρα και το ανήλικο παιδί της.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος μετέδωσε τον ιό πρώτος και σε ποιον, ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Μέτιος πρόσθεσε, ακόμη, πως ο ΕΟΔΥ θα επιχειρήσει να διενεργήσει τεστ σε όλους τους κατοίκους του οικισμού.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενώ η εντολή για τα νέα μέτρα εδόθη από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμαρχο Ιάσμου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σε Δήμο και οικισμό είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21.00 ως ώρα 07.00 της επομένης
  • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός οικισμού
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
  • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού.
  • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα «θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της».

Περαιτέρω, «τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο “Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14”, όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους».